Много собственици на бизнес в България си задават този въпрос. Обикновено те са с погрешната представа, че ще дадат определена сума за една добра SEО оптимизация и след някой и друг месец вече няма да имат разходи, защото „ще излизат на първа страница“.

Това разбира се е страшно погрешно като разсъждение.

Нека перифразираме въпроса от заглавието и да звучи така „Блатовете ли да изям или крема от тортата“?

Всеки би ни се присмял, че блатовете и крема на тортата са неделими - или ядем всичко или не ядем торта.

Ами при СЕО оптимизацията и рекламата в Гугъл е общо взето същото.

Те не са взаимозаменяеми услуги, както и не е добре да се избере само едното с единствената надежда да си спестим разходи за реклама.

Разбира се съществува и обратния вариант- има хора, които считат, че тъй като резултатите от оптимизацията идват не по-рано от 3 или 6 месеца, то по-добре да си направят една онлайн реклама в Adwords и още на другия ден ще са на заветната първа страница.

Това също не е така, защото добрата реклама изисква време за нейната оптимизация- като реклами послания, ключови думи, цена на клик.

Доста хора смятат, че в ден първи ще залеят ефира със собствената си реклама в Adwords, което разбира се не е така, защото техния ден първи е напълно възможно да е 2 или трета година реклама за някой от техните конкуренти и ако случайно тяхната реклама е направена от наистина професионална агенция е тотално невъзможно да имаме един и същи резултат във въпросния първи ден за ново започващата кампания.

С две думи и при двете услуги трябва търпение и постоянство, съчетани с професионална агенция, която знае какво прави.

Също така е хубаво да се знае, че докато резултата от едната услуга (SEO оптимизацията) ще дойде бавно и след няколко месеца, то той ще бъде в сферата на градене на имидж и не е особено динамичен, то при рекламата, ако поискаме утре да представим една промоция това е възможно, защото рекламата позволява голяма динамика и тя се използва като търговска част на онлайн присъствието.

И в заключение - който не обича крем или блатове просто не яде торта, а който иска да има професионално присъствие в интернет пространството използва и SEO оптимизация и Google Adwords реклама.