Статистиките показват, че около 80 процента от жените страдат от някаква форма на хормонален дисбаланс в различна тежест. Интересното е, че около 70 процента от тях дори не подозират, че здравословните проблеми, с които се сблъскват се дължат именно на дебалансиране на нивата на хормоните в тялото им.

 

Хормоналният дисбаланс при жените води не само до физически, но и до ментални неразположения, а откриването на причинителя помага и за предприемането на мерки за справяне с него. В следващите редове ще откриете чести симптоми на хормоналния дисбаланс, които може да ви подтикнат да потърсите консултация със своя лекар.

 

Симптоми на хормонален дисбаланс, свързани с мензиса

През последните месеци менструалният ви цикъл е много нередовен? Освен стрес и други фактори, хормоналният дисбаланс също е сред възможните причинители.

 

Нормалният цикъл на менструацията се повтаря на всеки 21 до 35 дни. Ако при вас има отклонения в тази насока, е добре да говорите със своя лекар. Типичното лечение при жени, които не са в период на опит за зачеване е предписването на хормонални противозачатъчни от специалист. В тази връзка може да се появи и млечноподобен секрет от гърдите, който се образува вследствие хиперпродукцията на хормони от мозъка.

 

Първите 3 дни от цикъла ви преминават изключително болезнено? Страдате от предменструален синдром със симптоми на промяна на настроението, болезненост в гърдите и коремни спазми? Една от възможните причини и в този случай е хормоналният дисбаланс.

 

Друг проблем, който може да се свърже с хормонален причинител е обилната менструация. Така тя може да се дължи на появили се доброкачествени образувания в матката, които се подхранват от естрогена.

 

Болките в таза по време на менструация или по време на секс също може да бъдат обвързани с хормонален дисбаланс, задействащ ендиометроза, образуващ фиброиди или кисти на яйчниците.

Тези симптоми са свързани и с други причинители, затова хормoналните изследвания от Kandilarov.com се препоръчват като част от диагностицирането.

 

Други типични и нетипични симптоми на хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс може да затрудни зачеването в детеродна възраст. Проблемът следва да се отнесе до лекар, ако неуспешните опити продължават над половин година.

 

Друг симптом, който може да бъде обвързан с разбалансирането на хормоналните нива в женския организъм са горещите вълни и нощното потене. Те са характерни за спада на естрогеновите нива и макар да са доста редки може да са знак за проблеми с яйчниците.

 

Постоянното увеличаване на теглото и затрудняването на отслабването, въпреки редовните тренировки и добрата диета, също може да е знак за наличието на дисбаланс. Други симптоми са загубата на коса, отпадналостта и студенината в ръцете и краката.

 

Наличието на един, няколко или всички от изброените симптоми не следва да се тълкува от вас като симптом на заболяване. Диагностицирането оставете на своя лекар, като най-важното е да се обърнете именно към него, ако имате подобни притеснения. В случай, че лекарят ви назначи хормонални изследвания, Kandilarov.com е мястото, на което ще получите качествена услуга на добра цена.