Компоненти на спирачната система

 

Поддръжката на спирачките на автомобила с цел тяхното правилно функциониране трябва да бъде важен приоритет за всеки шофьор. Тяхното изрядно състояние гарантира както ефективността на превозното средство, така и Вашата безопасност. Качествените части нямат нужда от прекалено честа подмяна, но трябва да бъдат периодично преглеждани и тествани в автосервиз.

Като основен компонент на спирачната система, накладките изискват специално внимание. Важно въздействие върху комфорта на шофиране оказва не само тяхното общо състояние, а и устойчивостта на материала, от който са произведени.

Управлението на автомобил, който е с износени или стари накладки е не просто шумно и неприятно, но може да бъде и много опасно.

Тяхната роля е изключително важна. Те “притискат” спирачните дискове с нужната сила, намалявайки скоростта на превозното средство при натискане на спирачките.

Реално тяхното действие и ефективност е много сложен и комплексен процес. Те са в пряко взаимодействие с буталата на спирачните апарати, които биват контролирани от показателя налягане на спирачната течност, а всеки компонент има своята специфична роля и значение.

Течността, която се намира във вътрешността на буталата не може да изтече през специалните уплътнения, които предпазват от външни замърсявания другите елементи на спирачната система.

Проверката на спирачната течност както и нейната подмяна (поне 1 път на 2 години) е абсолютно толкова важна, колкото смяната на накладките.

Както вече споменахме, спирачната система е съставена от различни компоненти, които работят в синхрон и са пряко зависими едни от други. Това на практика означава, че дори да старите накладки да бъдат сменени с висококачествени такива, ако спирачните дискове са стари и износени, няма да се постигне желания ефект.

В същото време, смяната на тези 2 елемента също няма да бъде удачна, ако уплътненията имат дефект и спирачната течност изтича. В такъв случай буталата могат да блокират, а спирачките няма да работят добре.

Това разяснява защо само ангажиментът за смяна на накладки не винаги е достатъчен, за да си гарантирате сигурност, спокойствие и комфорт, а има и други фактори, на които е силно препоръчително да се обръща внимание.

 

Качество

 

За да бъдат определени дадени накладки като качествени, те трябва да притежават свойството да осигуряват на автомобила възможно най-краткия спирачен път.

Коефициентът на триене е важен показател, който трябва да остане непроменен, без значение от метеорологичните условия и покритието на пътната настилка.

Друг значим фактор е скоростта, чийто широк диапазон също не трябва да влияе върху надеждността на шофиране, за което роля имат качествените накладки.

Добрите автосервизи работят само с качествени накладки, които са проектирани така, че да поддържат своите първоначални свойства при висока температура, високи натоварвания и интензивно използване на спирачната система.

Условията на шофиране определят нуждата от избор на наистина качествени накладки. В градски условия спирачките съответно се използват много по-интензивно и могат да се нагреят до над 200 градуса по Целзий, а за да е ефективна спирачната система, тя трябва да Ви гарантира сигурност и безопасност, дори при екстремни условия.


 

Смяна на накладки

 

Дебелина на накладките под 3 мм. означава обезателна нужда от тяхната подмяна. Материалът, който ги покрива има характерен канал, видим след махането на колелата на автомобила. В случай, че този канал почти не се вижда, това означава, че е време за смяна на накладките.  

Неравномерното износване, което може да рефлектира на спирачния път, е друг фактор за подмяна на накладките.

Задължително смяната се прави едновременно на една и съща ос на 2-те колела. Когато се свалят гумите, накладките също се махат от апарата и се прави проверка на уплътненията, водачите и предпазната капачка.

Съвременните накладки се отличават с малко по-голям размер от старите, което предполага, че апаратното бутало е прибрано и съответно спирачната течност се покачва. Ако е необходимо, тя се намаля и се прави проверка на точката на кипене. В случай, че превозното средство разполага със специални сензори за износване на накладките, тяхната подмяна също е задължителна.

 

 

Издръжливост на спирачните накладки

 

Интезитета за смяна на накладки зависи от редица фактори, като става въпрос не само за качеството на използваните материали и професионалното и им поставяне, но също теглото на превозното средство и начина на неговата поддръжка и експлоатация.

Леките коли например за разлика от товарните камиони се движат със значително по-малко общо тегло. Износването на накладките и другите части на спирачната система на коли, които се движат основно на дълги дистанции е различно от това при тези, които шофират в натоварения градски трафик.

  • Смяна на накладки на превозно средство, което се движи основно в градска среда, се препоръчва при изминаването на всеки 20-25 хил. км.

  • Смяна на накладки на превозно средство, което се движи основно извън града, се препоръчва при изминаването на всеки 40 хил. км.

Друг фактор за износването на спирачните накладки е техният тип:

  • Меките накладки дават по-мощна спирачна сила и осигуряват по-кратък спирачен път. За сметка на това обаче, се износват по-бързо.

  • Твърдите накладки нямат този силен ефект, но пък се износват много по-бавно и са добър вариант при разумно шофиране.

 

Защо понякога евтиното излиза скъпо или защо да изберем оригинала?

 

Накладките, подобно на други части по автомобила, се селектират така, че да отговарят на съответната спирачна система на конкретната марка или модел превозно средство. Обикновено се продават комплекти за задната или предна ос.

За много шофьори се стига до момента, в който обмислят решението за избор между по-скъпи части от наложени производители или евтини такива, с неясен произход и качество.

Въпреки огромното предлагане, ако целта Ви е да пестите пари, тогава не залагайте на евтино, защото със сигурност в дългосрочен план ще Ви излезе по-скъпо, а и рискувате безопасността си.

Известните и доказани марки производители съответно използват висок клас качествени материали за създаването на наистина добър продукт, който се отличава със здравина и функционалност. В същото време частите на някои не толкова известни фирми значително занижават стандарта на целия производствен процес, което оказва негативно влияние върху показателите на крайното изделие.

Обикновено по-скъпите накладки са изработени от много по-устойчиви материали и са подлагани на редица тестове преди да бъдат пуснати на пазара. Инвестицията в такъв тип накладки е инвестиция във Вашата безопасност и тази на хората, които возите.

Разликата в цената между добрите продукти и фалшиви обаче, понякога не е толкова голяма за разлика от техническите спецификации и това прави изборът на правилен вариант значително по-труден.

Добрите автосервизи са запознати с качествата на отделните марки авточасти и консумативи и е силно препоръчително да им се доверим при избора на компоненти, от които зависи живота ни.