Созопол – най-елегантният от българските курорти. Любимо място за бохеми и гости от цял свят. Курортът е отдалечен на около 35 км от Бургас.

Созопол притежава пристанище за пътнически и товарен транспорт. В града има и яхтено пристанище, предлагащо незабравими изживявания за любителите на силни усещания.

Отправите ли се на разходка с яхта, вие ще разгледате живописния малък полуостров, старинната част на Созопол - архитектурен паметник, защитен от ЮНЕСКО.

Градът е разделен на две части – стара и нова, обединени от голям парк. Близо до града се намира и музей, в който може да видите богата колекция от гръцки вази.

Освен привлекателната разходка с яхта, морското градче предлага на туристите си още много археологични и архитектурни паметници, събития от културния живот.

Любителите на силните усещания с морски привкус не могат да отминат пътешествието сред островите до Созопол. Щурмувайки с яхта най-големия от тях – Св. Иван, ще открият останките от древен манастир, тракийско светилище, античен храмов комплекс, в центъра, на който е разположена статуя на бога Аполон. Островите се обитават от повече от 70 вида птици, голяма част от тях са регистрирани в Червената книга на Европа. Там живее и редкият подземен заек. Потегляйки навътре с яхтата ще се срещнете с много морски обитатели и подводни забележителности. Южно от Созопол съществуват многочислени скални образувания, приличащи на фиорди – високи скалисти брегове, буквално нарязани от вълните, многобройни дълбоки пещери. На 20 км южно от Созопол се влива река Ропотамо с разположените на нея два резервата. Тук е и „Via Pontica” – пътят на птиците, отлитащи на юг.

Атмосферата на Созопол има аристократичен оттенък. Такова впечатление получавате преминавайки с яхтата до брега, разглеждайки старинните къщи с високи огради. Стратегическото положение на града е много благоприятно. В миналото са се добивали полезни изкопаеми, позволило, в по-късно време на местните жители да бъдат посредници в търговията между старите гръцки колонии и тракийските племена.

Град Созопол е едно от древните селища по българското крайбрежие, грижливо съхранило в себе си славна, вековна история. Неповторим дух, който и днес се усеща в уникалната атмосфера на малките улиците в стария град.

Созопол не прилича на повечето курорти, застроени от шумни хотели. Спокойствието на малките живописни улички подпомагат пълноценния отдих. С това Созопол привлича писатели, артисти, поети и други представители на интелигенцията. Съчетанието от старинна архитектура и необикновено артистична атмосфера предоставят на града правото да се нарече един от съвременните културни центрове с национално значение. Тук се провежда ежегодно и фестивала за съвременно изкуство – „Аполония”.

Активният туристически сезон продължава от май до края на септември. Созопол има мек климат с температура от +28...+35 градуса през лятото.

Вашето впечатление от морския град не би било завършено, ако не се понесете по повърхността на Черно море. Разходката с яхта ще допълни мозайката от впечатленията ви и ще остави незаличими оттенъци в дебрите на спомените. Насладете се на слънчевия бриз по вълните на морето, а после се попечете и повеселете на някой див и уединен плаж сред живописния залив.