Чилърите в никакъв случай не са скъпо решение когато става дума за инсталиране в големи сгради като болници, училища и други подобни. Макар че първоначалната инсталация може да струва известна сума пари, със сигурност поставянето на друг тип климатични инсталации може да се окаже много по-неизгодно. Да не говорим за това, че след като първоначалното изграждане приключи ще можете постоянно да спестявате от избора, който сте направили.

 

При инсталиране у дома…

 

При инсталиране на чилъри у дома цените могат да варират в широки граници

 

В зависимост от площта на жилището чилърната инсталация може да струва повече или по-малко. Обикновено за по-големи къщи и сгради се поставят повече чилъри или пък такива с много по-голяма мощност, което автоматично означава, че уреда ще бъде по-скъп. Освен това, понякога жилището е напълно неподготвено за подобна инсталация и е необходимо да се прекара нужната инфраструктура, която да позволи на топлината или на хладния въздух да достига до съответното помещение.

 

Каква е цената?

 

Трудно е да се назове конкретна цифра за изграждането на чилър система у дома, но със сигурност трябва да си подготвите няколко хиляди лева (например около 4 или 5 хиляди), макар че от една инсталация до друга разликата може да варира неколкократно. За конкретни цени на чилъри , можете да се обърнете към специализирана фирма като например Термопроект ЕООД.

 

Кога чилърите не са най-доброто решение?

 

- При жилища с много малка площ…

 

Експерти считат, че в жилища с малка площ чилърите не са по-добро решение от класическите климатични инсталации, защото заемат твърде голяма площ и е необходимо да им се задели поне малко пространство.

- Когато не разполагате със средства за начална инвестиция…

 

Ако разполагате със съвсем ограничен бюджет и можете да си позволите единствено нещо малко на момента, тогава е много по-добре да се спрете на климатик, защото покупката е по-евтина, а за инсталацията са необходими по-малко усилия и съответно струва по-малко пари.

 

Кога чилърите са препоръчителни?

 

- При по-голяма къща…

 

Ако разполагате с по-голяма къща и искате да я отоплявате или охлаждате цялостно, но не желаете постоянно да правите големи разходи, поставянето на чилър е добро решение, което ще спести пари.

 

- Ако разполагате с първоначална сума за изграждането…

 

Първоначалната сума от поне няколко хиляди лева спира доста хора когато става дума за инсталиране на чилър. Това е инвестиция, която си струва, но все пак не всеки е готов да плати тези цени. Въпреки това, ако имате възможност не бива да се колебаете.