Днес на градския човек често не му достига природата. Влизайки в своя дом, той открива хладни стени. За да внесе дори и капка топлина в дома си, се стреми малко да се приобщи към природата. Снабдява се с домашни растения – цветя.

За едни хора цветята се явяват като домашни любимци, за които можеш да се грижиш, а за други, те представляват приятели, с които споделяш радостта си или нещастието, понякога и си говориш.

Тези хора са обкръжени от неразбиране в лицето на познатите им. Как така ще разговаряш с кактус? Въпреки, че учените са доказали, че растенията са способни да различават вкус, мирис, цвят. Също така съществува предположение за това, че цветята притежават мозък, който е разположен в началото на стъблото. Мозъкът е способен да променя формата и характеристиките на растението, в зависимост от емоционалната обстановка.

Неотдавна е установено, че цветята са способни да чувстват физическото и морално състояние на човека. От много векове се разпространяват истории, че растенията след смъртта на своите стопани повяхват и умират, въпреки отличната грижа за тях.

По-голямо влияние върху организма оказват въздушно-капковият път на аромата им. Като цяло той действа положително върху нашия организъм (като изключим алергиите). Във връзка с това, флористите съветват да се поставят цветя в офисните помещения. В офиса се препоръчва да се добавят и съдове с ефирни масла, за засилване на „миризливото” въздействие върху организма на хората.

Например, ефирното масло на здравеца действа положително върху психологическото състояние на хората. Намалява стреса и способства за повишаване активността на работата. Портокалът „се бори” с различните фобии. А за да се умножи работоспособността на офисните сътрудници, поставете в офиса съд с лимонено ефирно масло.

С това полезните свойства на цветята не свършват. Растенията се делят още на фитонциди. Тези вещества изчистват атмосферата на стаята от вредните бактерии и вирусите на различни болести. Желателно е растенията да се поставят в помещения, където често се струпва множество народ. В такива помещения цветята играят още една важна роля – профилактика на заболяванията. Оказва се, че най-силното антибактериално действие притежава не лукът и чесънът, както се смяташе по-рано. Учените доказват, че вредните бактерии в помещението най-ефективно се унищожават от такива растения като хипеаструм, амарилис, агапантус и някои други. Така например, аспарагусът притежава свойства за поглъщане на йоните от тежките метали. Както добре е известно, лекарите обичат да съветват хората с различни заболявания да пребивават основно в гората и да дишат хвойнов въздух. А тайната на лечебното въздействие на хвойновия въздух е в това, че тези дървета помагат да не се насити въздуха с отрицателни йони. В дома, разбира се, хвойнови растения не е възможно да отглеждате задължително и навсякъде. Техните лечебни свойства се срещат още и в кротона и цереуса. За влажността в помещенията следят растенията с плътни и големи листа: дифенбахия, филодендрон.

Смята се, че на всеки човек не подхожда кое да е растение. Специалистите по фън шуй съветват да избираме домашни растения изхождайки от знака на хороскопа си. Източните учени твърдят, че всяко растение има свой знак от зодиака. Трябва да помните, че от правилния избор на растение ще зависи настроението във вашия дом. Друидите (благородническа класа на келтите), не знаейки за хороскопите, по своему определяли съвместимостта между растенията и човека. Според тях всеки човек има свое дърво-покровител, което определя качествата и свойствата на характера ни. Цветята – това са важни тотемни признаци. А човешката душа е отражение на растителните и животинските принципи. Или според думите на един голям писател – Ханс Кристиян Андерсен –  „За да съществуваме ни е необходимо слънце, свобода и малко цветя - само живеене не стига”.