Какво се случва с българския туризъм? Какво да очакваме през летния сезон на 2015 година? Дали руснаците и украинците ще пътуват насам или ще предпочетат да останат в страната си, имайки предвид войната в Украйна, срива на рублата и оскъпяването на хранителните стоки.

 

Ако погледнем от едната страна, то може да се каже, че кризата в Украйна в по-голяма степен пречи на закупуването от страната на украинци и руснаци на имоти по Черноморието, както и на желанието им да почиват в страната ни. Мнозина от тези, който са планирали почивката си в България през лятото на 2015 година, са на път да се откажат от нея заради тежкото положение в Русия, повишените цени на хранителните стоки и страшната обезценка на рублата.

 

От друга страна кризисната ситуация ще предизвика хората да напуснат Руската Федерация, да придобият имот в България и да се преместят да живеят в страната ни, имайки предвид и нововъведенията относно визовия режим с държавите Русия, Украйна, Грузия и Казахстан.

 

Има и такива клиенти, които нямат достатъчно пари за да придобият имот в България, във връзка с което се стараят да спестяват пари, за да закупят имот на по-късен етап. По тази причина те се отказват и от почивка в страната ни. В същото време се наблюдава и още една група клиенти, които на всяка цена и по възможно най-бързия начин опитват да си изнесат парите от Русия. Те проявяват интерес не само към апартаментите в България, но и към многобройните хотели в България, а също към закупуването на работещ бизнес в България. Руснаците продължават да търсят имоти по Черноморието, те проявяват интерес към апартаментите в Поморие, Созопол, Равда и Несебър. По-малък интерес се наблюдава към курорта Слънчев бряг.

 

Експертите смятат, че основният проблем не е свързан с падението на рублата или със загубите от спестяванията на много хора. По-скоро проблемът е психологически, хората в Русия се притесняват за бъдещото си, за липсата на работа, за липсата на перспективи и нови възможности. Това ги плаши и ги кара да бягат от страната.

 

В същото време на българския пазар се завръщат украинците, които също търсят възможности за да инвестират парите си у нас, с цел да ги спасят от инфлацията.

 

Украинците в момента разполагат с повече пари, те търсят апартаменти и жилища на цени от 50 000 Евро. Предпочитат да инвестират в България, тъй като тя е членка на Европейския съюз и им отваря нови перспективи и възможности за реализация. Те инвестират парите си също и в Сърбия, в Черна гора и в Турция.

 

Данните показват че над 65% от всички купувачи за 2014 година са разполагали с бюджет от 45 000 Евро до 60 000 Евро. Повечето от купувачите са руснаци от средната класа. През изминалата година се наблюдаваше интерес и към апартаментите на вторичния пазар до 40 000 Евро. Трябва да отбележим, че цените на имотите на вторичния пазар през 2014 година падаха, но в комплексите по Черноморието цените се задържаха през цялата година, дори бе отбелязан ръст на цените на подобни имоти.

 

Повечето руснаци придобиват имот за собствено ползване, по-малко от тях закупуват жилище с цел отдаване под наем. При което и в двата случая те се разплащат кеш.

 

Същото се отнася и за българите, които също проявяват огромен интерес към закупуването на имоти по морето.