Може би много от вас сте се сблъсквали с проблема че wi-fi покритието ви е слабо. Особенно сред панелките през които сигнала минава по-трудно. Едно от решенията на този проблем са така наречените екстендъри (Range Extender), които се предлагат от няколко години на пазара. Това е устройство което се включва в контакта и препредава сигнала на рутера ви. Като за най-оптимално разположение следва то да се постави някъде по-средата на маршрута по който приемата сигнала. Тоест ако сигнала минава през 4 стени - слагате го посредата. Като цени са колкото един рутер, моделите са разнообразни. Едни от най-продаваните модели са TP-LINK TL-WA850RE - с елегантен дизайн, включва се директно в контакта и има индикация за силата на сигнала. Скороста на работа е до 300MBit и работи на 2.4GHz. TP-LINK имат и модел с външни антени TL-WA855RE.

И все пак ако сте в гъсто населено място където ефира е доста зашумен, може и да не постигнете желания резултат. Тогава с малко по-голяма инвестиция може да закупите двубаднов екстендър, който работи и на 5GHz. Разбира се и рутера ви трябва да работи в този честотен диапазон. TP-LINK RE200 - това е един от моделите на тайванският производител който поддържа и 2-та wi-fi банда. Също така е добра идея ако все още не сте доволни от постигнатите резултати, да екпериментирате да преместите рутера или екстендъра на друго място. Понякога е достатъчно устройството да се премести и само с 50см. , тъйк като понякога се получават така наречените "мъртви зони" където няма обхват. Подобно на GSM-ите когато ви прекъсва разговора, когато се преместите дори и с метър, в повечето случаи връзката се оправя.

В следващата статия ще ви покажем как да намерите "най-чистия" канал, така че да може да извлечете максимална производителност на мрежата ви.