В миналото плочките от естествен камък (мрамор, варовик) са били нещо, което единствено заможните и знатни семейства са могли да си позволят. Днес можете да намерите плочки от естествен камък почти навсякъде. Цената им все още не е много ниска, а и инсталирането им изисква повече материал, нямат добра хидроизолация, но по отношение на дълготрайност и издръжливост, те нямат равни.

 

Ако сте решили да купите каменни плочки, вероятно вече знаете, че дизайнът на всяка от тях е уникален; няма еднакви плочки. Понякога потребителите не разбират идеята зад естествения камък и очакват това да са плочки като керамичните и порцелановите.

 

Видове каменни плочи

1. Гранит – има твърда, непореста повърхност; неподатлив на киселината в кухненските препарати и петна от оцет, цитрусов сок и газирани напитки. Известен е със своя уникален вид – смес от кварц, фелдшпат и слюда. Гранитът е идеален за кухни и подови настилки, не се надрасква лесно и поема топлината от тенджери и тигани. Може да се оцвети от зехтин и олио.

2. Мрамор – образува се от варовик и доломит, които от силната топлина и налягане са се кристализирали. Мраморът е известен с красивите си цветове, ленти, ивици. Мраморните плочки са чудесни за бани, стълбища и первази. Мраморът е по-мек и порест камък, което го прави податлив на оцветяване.

3. Оникс – състои се от кварц и е ярко оцветен, подходящ за акцентиране на други видове плочки. Ониксът е мек камък, податлив на оцветяване.

4. Травертин – скала с малки въздушни джобчета по повърхността си. Камъкът има селски ретро вид. Използва се за фоайе, баня, тоалетни. Податлив е на оцветяване.

5. Варовик – образуван от натрупване на калций и органична материя. Съдържа различни примеси, дори вкаменелости. Използва се за бани, всекидневни. Да не се ползва в кухни.

 

Монтиране на каменни плочи

Препоръчително е да използвате лепило за плочки на прахова основа. Количеството зависи от големината и тежестта на плочката; от релефа и мястото, на което е поставена – под или стена.