Според последните проучвания и анализи, всяка трета трайна връзка се заражда между хора, които споделят едно и също работно място. Фирмите, предприятията, офисите и т.н. са се превърнали в своеобразни „агенции за брачни запознанства”. Разбира се подобна новина едва ли ще изненада някой – никъде другаде и с толкова успех не се флиртува, както на работното място. Структурата на труда в съвремието, като че ли благоприятства зараждането на любовни отношения между колеги – семинари, командировки, работа в малък сплотен екип, заседания – все фактори предразполагащи към запознанства с нови хора, към сближаване, към опознаване, към флирт.

Любов в офиса

Полезна или вредна за работния процес е любовта?

Според един от професорите по психология в Мюнхен – Луц фон Розенщил – задълбочилите се вече любовни отношения между колеги повишават мотивацията и са по–скоро полезни за работния процес. Професорът смята, че любовта разсейва и пречи единствено, когато е в начален етап (когато е по–интензивна). Изследвания, проведени в САЩ потвърждават тезата на Розенщил – установено е че влюбената двойка е мотивирана не на 100, а на 150% да се докаже и да изпълнява задачите си. Обикновено колеги, които се намират в любовна връзка не желаят за тях да се говори, че не си вършат работата, а по цял ден „се гледат в очите” - именно това ги прави по–силно мотивирани от останалите.

 

Любовта със шефа носи облаги?

Оказва се, че това не е съвсем така. Въпреки наложеното мнение, че любовните отношения със шефа автоматично спомагат да издигане в йерархията и насърчават кариерата, проучванията показват по–скоро обратното. Повечето началници внимават изключително много и се стараят да не дават предимства на партньора си, за да не демотивират останалите си подчинени.

 

Съвети на психолозите по темата

1. Запазването на отношенията в тайна не е добра идея. Цялата тази свръх секретност само ще подсили клюките и слуховете. Когато става дума за по–сериозни отношения е най–добре да се говори открито по темата.

2. Ако се намирате в любовна връзка с колега, колкото и да е трудно, трябва да се постараете да оставите личните проблеми извън офиса. По време на работа трябва да цари делова атмосфера, да си общувате с любезен тон и да демонстрирате колегиално държание помежду си. Проявата на интимности и мили жестове е недопустима.

3. Да, вие сте двойка, но не е нужно да се изявявате само и единствено като такава – съзаклятнически погледи, лични намерения, които изключват останалите колеги – избягвайте подобни прояви. В противен случай рискувате на вас да се гледа вече, само като на двойка и личните ви прояви да не се отличават и забелязват.

4. След раздялата е необходимо да пазите дистанция помежду си. Разбира се това е доста трудно за постигане, като се има предвид, че работите всеки ден заедно, но не и невъзможно. Най–добре е заедно с „бившия” да обмислите и изработите стратегия - споделете я и с останалите колеги и с тяхна помощ се постарайте да нямате много пресечни точки на работното място. Възстановяването на хармонията в офиса е процес, който ще отнеме известно време, но имайте търпение – психолозите твърдят, че повечето двойки доста успешно преодоляват този етап и след време никой не се сеща и не споменава факта, че между тях е имало някакви любовни отношения.