Подобни на всички видове техника,  днес се предлагат редица модели монитори втора ръка. Достъпните оферти на пазара са изключително примамливи, тъй като някои видове разполагат с отлични характеристики и едновременно с това са значително по-евтини. Но покупката определено би си струвала единствено ако се вземат под внимание някои условия. В противен случай се поема твърде голям риск и евтиното би могло да се окаже твърде скъпо.


    Съществува едно лесно правило, което би помогнало да изберете надежден монитор за компютър втора употреба.

Избраният модел трябва да бъде не по-стар от 3 години.

Причината за това е, че след третата година кондензаторите на много от моделите се повреждат, което може  да доведе до допълнителни разходи за ремонт. Разбира се, това не важи за всеки един модел, но определено би могло да даде насока на търсенето.


   Както при всяка друга техника, повечето монитори втора ръка често биват връщани към производителите или търговците, поради леки козметични забележки  или без никакви забележки. За мнозина хора по целия свят появата на по-нов модел е достатъчна причина за подменят своя добре работещ монитор. Това означава, че шансът за закупуване на отличен модел на ниска цена, който работи безупречно, е изключително висок. В някои случаи е възможно някои професионални монитори да се предлагат с леки забележки, най-вече по самия корпус – драскотини, петна и други наранявания по корпуса.  Имайки предвид цените и предлаганото качество, за мнозина това е без значение, тъй като мониторите гарантират същото качество на картината като чисто новите.


    Проучване на произхода на мониторите втора употреба безспорно е от значение.  Но то едва ли би било възможно ако избраният търговец е съмнителен или не може да гарантира качеството на предлаганото устройство. Определено не се препоръчва закупуване на монитори и каквато и да е била техника от лица, неспособни да гарантират изправността на продуктите си. В днешни дни са достъпни редица примамливи предложения, които обаче в повечето случаи водят до неприятности. 

 

За тази цел немалко магазини и лицензирани търговци специализират в търговията на употребявани монитори. Всеки един предлаган продукт е с гарантирано качество. След като бъдат приети обратно, мониторите минават обстоен преглед и ако е необходимо се отстраняват повредите. Така всеки един от тях се връща повторно на пазара в отлично състояние, но с разликата, че са налични на сравнително по-ниски цени. В допълнение, търговците и магазините включват в крайната стойност гаранция, която може да бъде в продължение на няколко месеца.


      Въпросът дали мониторите втора ръка са добра инвестиция лесно може да получи положителен отговор. Имайки предвид всички изброени условия, употребяваните устройства могат да осигурят същото качество, като това на чисто новите.  Делът на търговията с монитор втора ръка се увеличава, като днес те са предпочитани не само от частни лица, но и от бизнес клиенти, търсещи висока надеждност на приемлива цена.

 

В магазини PCLife всеки би могъл да открие евтини монитори за компютър втора ръка. Каталога включва модели на световноизвестни марки, които разполагат с добри технически характеристики. Всеки един от тях е с гарантиран произход и се предлагат с включена в цената гаранция.