Тънка, залепнала по тялото, пожълтели краища от вода и сапун - досега много хора си представят тази картина, когато чуят фразата "завеса за баня". Но нещата вече не са същите: през последните години завесата за душ претърпя истинска еволюция. Модерните модели изглеждат стилни, лесно се вписват в почти всеки проект. Има и алтернатива - рамкови конструкции.

Завесата изпълнява няколко задачи наведнъж. Основните могат да бъдат формулирани по следния начин.

- Защита. Основната задача е защитата на пода, мебелите, текстила и други повърхности и предмети в помещението от вода и сапун.

- Зониране. Това е особено важно за големи и комбинирани бани. Завесата ви позволява да отделите зоната за къпане, което я прави по-лична.

- Декорация. Завеса или параван могат да скрият недостатъците на стаята, да допълнят цялостния стил или да станат акцент, да завършат интериора, да добавят уют.

Днес наистина има от какво да избирате. Но първо трябва да решите кои завеси за баня ще бъдат по-добри във вашия случай: меки, без рамки или твърди, рамкирани.

Меки завеси

Това са добре познати платна от PVC или текстил. Те имат своите предимства.

- Лесна, бърза инсталация. Достатъчно е да фиксирате корниза и да окачите платното. Не се изискват специални знания или умения. Цялата процедура ще отнеме няколко минути.

- Има голям избор.

- Цена. Има продукти за всеки портфейл: евтини, средна категория и доста скъпи.

- Лесно се сменя.

- Подходяща за вани с всякакви размери и форми. 

 

Твърди конструкции

Това са стъклени или пластмасови прегради. Те се избират от тези, за които следните предимства са важни.

- Пълна херметичност. Стъклена или пластмасова преграда, надеждно предпазва от пръски.

- Дълъг експлоатационен живот. 

- Спестяване на място. Оградата от стъкло или пластмаса не заема много място, визуално не скрива пространството и не потъмнява.

- Стил. Ако можете да направите грешка с избора на цвят и текстура на текстилен модел и да развалите интериора, тогава стъклото ще бъде подходящо винаги.