Какво по-хубаво от това човек да се храни с продукти, които сам е отгледал у дома! Но дали това е възможно, ако не разполагате с огромен двор, който да напълните с различни насаждения? Разбира се.

 

Има някои зеленчуци, с които спокойно може да обзаведете дома си, дори да става дума за апартамент. Те позволяват отглеждане в саксия и според грижите, които полагате за тях, дават чудесна реколта. Храните се здравословно и вкусно със зеленчуци собствено производство.

 

Ето кои са зеленчуците, които може да отглеждате у дома дори да нямате градина:

 

1. Чери доматчета – ако градинарството ви е в кръвта и обичате да прекарвате времето си, грижейки се растения, те са точният избор. Домашните чери домати имат малко повече изисквания, но за сметка на това се отблагодаряват с вкусни плодове. Държат на качествената почва, редовното торене и често поливане – през 2 дни. Може да засадите разсад или семена. Добро време за засаждане е май месец, за да имате доматчета на есен. Обичат слънцето, така че ще трябва да им намерите светло място у дома.

 

2. Лук – той е най-лесен за отглеждане от ентусиастите, които искат да имат зеленчукова градина у дома. Може да го посадите в саксия или да оставите глава стар лук в съд с вода. Скоро ще поникнат свежи зелени пера, които ще са готови за хапване.

 

3. Моркови – толкова полезни и толкова лесни за отглеждане зеленчуци. Те ще заема правоъгълна и продълговата саксия, която е добре да бъде и прозрачна. Ако смятате да ги отглеждате в апартамента си, изберете сорт, който дава по-малки морковчета, но и расте по-бързо. Така ще си спестите място, но пак ще се радвате на вкусния зеленчук.

 

4. Люти чушки – те са най-често срещани, щом става дума за зеленчуци, отглеждани у дома. Ще ви трябва няколко саксийки и желан сорт семена. Може да вземете и няколко различни, ако нямате любим. Трябва да знаете, че лютите чушки обичат слънцето и имат нужда поне от 10 часа светлина дневно. Поливането не е толкова често – саксията трябва да изсъхне добре преди да ги напоите отново. Не ги оставяйте на течение или на ветровити места. Имат нужда от редовно подхранване на почвата.

 

5. Спанак – ще се превърнете в Попай моряка с богатата реколта от спанак, която може да порасте във вашия дом. Този вкусен и много полезен зеленчук има нужда от по-широка саксия. Той не гледа с добро око на влагата, така че не прекалявайте с поливането. Обича почвата с добър дренаж, а що се отнася до сместа, хубаво е тя да бъде съставена от торф или той да преобладава, ако е смесена. Сложете го на сенчесто място. Семенцата на спанака се засаждат на 1 см в почвата. Може да видите кълнове от 5 до 14-ия ден, а около 40-50-ти да имате готов спанак, с който да спретнете любимо ястие или салата.

 

Идеята за зеленчукова градина у дома е страхотна, защото винаги имате пресни и вкусни зеленчуци, които сте отгледали сами. Ако разполагате със свободно пространство, това е чудесен начин да го оползотворите. Освен това може да помислите и за отглеждане на плодове, билки или подправки в саксия.