България е страна, която природата щедро е надарила с огромен брой минерални извори. Само в Св. св. Константин и Елена те са общо 7, с лечебни свойства, и тази природна даденост създава много добри условия за балнеолечение и спа почивки в курортния комплекс.

 

Балнеолечение в миналото

 

Заради лековитите качества на минералната вода още през 1905г. по инициатива на царица Елеонора, втората съпруга на цар Фердинанд, и д-р Парашкев Стоянов започва изграждането на детски балнеосанаториум. В него се приемат пациенти с костно-ставна туберкулоза, като лечението е с висока степен на успех – много от децата оздравяват напълно, а при други се отчита значително подобрение в състоянието.

 

Информация за минералните извори в Св. св. Константин и Елена – топ дестинация за спа туризъм

В морския курорт, предлагащ спа терапии и балнеолечебни процедури, изворите с минерална вода са слобо минерализирани, калциево-магнезиеви. Те достигат дълбочина между 1800 и около 2000 м. Общият им дебит е 175 литра в секунда, а водата е с температура между 40 и 50 – 60 °C. Един от седемте минерални извора се влива в морето.

 

Качества на минералната вода в курорта

 

Към много от хотелите са изградени спа центрове. Минералната вода, в комбинация с климата, намалява стреса, оказва положителен ефект върху състояние на организма и укрепва имунната система. Курортният комплекс е подходящо място за рехабилитация и възстановяване след прекаран инфаркт на миокарда. Мнозина идват за лечение на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, на функционалната нервна система и на ендокринната система (подагра, диабет и др.), а през лятото се лекуват хронични кожни инфекции.

 

Морето, климатът и водата в топлите минерални извори на Св. св. Константин и Елена представляват уникална комбинация, която дава възможност на туристите да съчетаят приятната почивка с ползите от балнео- и спа процедурите. Първият морски курорт в страната има дългогодишни традиции в балнеолечението и е чудесна дестинация за спа почивки.

 

Източник: Хотел „Йо“