Анталия е не само красиви плажове. Това е регион с богата история и активен курортен живот. Независимо дали обичате да лежите на плажа, да посещавате древни руини или да се занимавате с екстремни спортове, всичко това ще намерите в Анталия.

Въпреки че Анталия е популярна дестинация за почивка, заслужава да се спомене, че тук е много горещо през лятото. Ако не понасяте жегата и високата влажност, тогава ентусиазмът ви за лятна почивка в Анталия може бързо да избледнее. Но въпреки екстремните летни горещини, Анталия остава любима дестинация за лятна почивка в Турция. Основният поток от туристи за почивка в Анталия се наблюдава от средата на април до края на октомври.Kaleiçi е най-колоритното място в Анталия, ако не напускате града. Но ако останете в друг град в провинцията, все пак трябва да посетите Kaleici. Това място е известно със своите сладки улички и нощен живот. Можем да кажем, че вътре в градските стени на стария град се намира истинският център на културния живот на Анталия. Местните идват тук да пият и да се отпуснат малко. И туристите идват в Kaleici, за да се любуват на историческите улици, да седят в ресторанти или да релаксират на малък плаж.

В Анталия има два известни водопада: Дуден и Курсунлу. Освен това в самия град има два водопада Дуден наведнъж. Единият, така нареченият горен водопад, се намира в североизточната част на града, в квартал Кепез. Другият е долният водопад, който се откъсва от скалата директно в морето. Гледката е много красива.Всеки от тези два водопада Дуден (Düden şelalesi) е интересен по свой начин. Около водопада Горен Дюден има красив национален парк с туристически пътеки и висящи мостове. Има дори пещера, от която можете да погледнете точно зад водопада. На територията на парка на горната каскада на водопада има и място за пикник, кафене и малка менажерия.

 

Археологическият музей в Анталия е основан през 1922 г. Целта беше да се защитят исторически артефакти от грабеж след Първата световна война. Първоначално музеят се е намирал в стария град Калеичи. Сега музеят се намира близо до обществения плаж на Коняалти.Музеят на Анталия разполага с голяма колекция от исторически паметници, свързани с древните градове Ликия, Памфилия и Писидия. Най-ценните експонати на музея са римските скулптури, открити в древния град Перге.Любителите на антиките определено трябва да посетят Археологическия музей на Анталия. Музеят разполага с 14 изложбени зали и се счита за един от най-добрите археологически музеи в Турция.

 

Древният град Перге (Perge Antik Kenti) се намира на 8 километра от водопада Курсунлу. Перге е един от главните градове на римската провинция Памфилия. Руините на този древен град са включени в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство.

 

Територията на Перге е доста обширна. Освен това разкопките на града продължават и до днес. Тук ще видите добре запазени елинистически порти, римски бани и гимназия. Също така в Перге се намира един от най-добре запазените старинни стадиони, който може да побере 12 хиляди зрители. До стадиона има театър, който може да побере до 15 000 души. Повечето от мраморните статуи от Перге сега са изложени в музея в Анталия.