Много вани имат "нозе и нокти" - и този тип вани обикновено се нарича вана с нокът. Те стават популярни в края на 19-ти век, въпреки че първоначално са били проектирани в средата на 18-ти век и дизайнът произлиза от Холандия. Дизайнът се разпространи в Великобритания, където беше възприет от аристокрацията, точно когато мебелите за баня станаха по-модерни. Ранните вани в Англия бяха в повечето случаи направени от чугун или дори калай и мед с нанесено покритие от боя.

 

След като Дейвид Бъйк изобрети процеса за съединяване на порцелана с чугун през 17-ти век, няколко компании започнаха успешно да пускат на пазара порцеланови емайлирани чугунени вани, същата техника се използва и днес.

Тези вани обикновено изискват по-голямо количество вода от стандартната вана, тъй като обикновено те са по-големи и се предлагат в няколко основни стила.

Класически вани където единият край е повдигнат и наклонен, създавайки по-удобна позиция за тялото в легнало положение.
Двойни - където двата края са повдигнати и наклонени с цел удобство.
Двойно завършени бани при които и двата края на ваната са заоблени.
Много от наличните викториански бани днес, които са ремейк  идват с медни или никелирани аксесоари за баня към дизайна на банята. Това придава по-скоро ретро стил в банята и е перфектно съчетано със съвпадаща медна или никелова кърподържатели медни или никелови батерии. Това е невероятно, ако е допълнено от гола тухлена стена във вашата баня.

Ако купувате наистина красива викторианска чугунена вана, не бива да внимавате с покупките. Има някои наистина красиви батери от  хром, никел, мед и старо злато, често с някои прекрасни порцеланови дръжки. Ретро батериите които изливат вода във ваната, дават наистина усещане за викторианския период.

Надяваме се да сме Ви били полезни в избора на вана за Вашата баня и подсказката за ретро сила.