Днес, във века на високите технологии и комуникациите, не е нужен специалист, за да се ползва човек от екстри за проследяване и подслушване на хора. Техника за тайно наблюдение, както и подслушвателни устройства, могат да се закупят съвсем свободно по интернет

Пример за подобен сайт е: http://www.spy-secrets.com/nachalo/podslushvatеlni-u-va.html

 

Човек днес може да подслушва всичко и всички, напълно необезпокояван от никого и без да се нуждае от специалист за тази цел. Подслушвателни устройства се поставят в офиси, домове, училища, спалнята на семейна двойка, хотелски стаи, коли и други.  

 

 

Да бъдете записвани или подслушвани може да бъде законно деяние, ако сами сте дали съгласието си за това или сте се подписали на декларация, с която давате право да се борави с данните ви. Такива случаи могат да бъдат работа, на която сте се съгласили да спазвате конфиденциалност или работа, която изисква по-силни мерки за сигурност. Може също така да бъде и случай на взаимодействие с високопоставени държавни личности, секретни операции или рискови такива.

 

Законно е използването на подслушвателните устройства от полицията при операции и служебни задължения, които са явни и указани в служебни заповеди. С други думи, дори и да сте служебно лице от правосъдието, не можете на своя глава, тайно от всички, да подслушвате и поставяте подслушвателни устройства. Това трябва да е одобрено и верифицирано деяние от съответните служебни лица в йерархията.

 

Кой е  най-застрашен от подслушване?

Обекти на подслушвателните устройства най-често са известните личности, шоу звездите и ВИП персоните. Друга категория застрашени от подслушване хора са тези от големите бизнеси, брокерите, бизнес личности, замесени във важни съдебни процеси. Не по–малка мишена за поставяне на подслушвателни устройства са политическите личности и работещите около тях.

 

Кой най-често използва подслушвателните устройства?

Нека видим кои са хората, които поставят подслушвателни устройства.

 

На първо място това са отново хората от бизнеса, особено от големия бизнес  - конкуренти, а дори и съдружници от един бизнес. На второ място, съпрузи. Най-често подслушвателните устройства следят партньора за любовна връзка и изневери. Други ползватели на подслушвателни устройства са началници, контролиращи своите подчинени за изпълнение на задълженията им или за доказване на кражби и злоупотреби на работното място.