Всички знаем, че близо до лаптопа не бива да употребяваме храна и напитки, но всички нарушаваме тези препоръки и това води до инциденти с разливане на някоя напитка като вода, кафе, алкохол и други, което от своя страна би могло да причини сериозни повреди на основни елементи на лаптопа и да наруши нормалната му функционалност. Затова в тази статия ще се опитаме да обособим някои основни действия, които е хубаво да предприемате и съответно такива, които не са подходящи, за да избегнете максимално възникването на щети с по-голям мащаб.

Какво да направим

 

1. Изключете устройството

Първото задължително действие, след като сте разлели някоя течност върху лаптопа, е да го изключите от захранването. Ако го оставите да работи в такова състояние рискувате възникване на нередности с електрическите връзки и други повреди, които след това да не се поддават на ремонт. Ако Вашият лаптоп не е с вградена батерия и можете да я разглобите лесно, то на този етап е хубаво да я извадите и да я оставите на страна, за да изсъхне, ако е засегната.

 

2. Обърнете лаптопа

В случай, че разливът е в голям размер върху клавиатурата е добре внимателно да обърнете лаптопа. По този начин част от течността ще изтече и няма да достигне вътрешността на машината. Подсушаването трябва да се извършва внимателно с кърпа на местата, където е възможно.

 

3. Отворете задния панел и подсушете

Някои устройства много интуитивно се разглобяват и това може да се направи дори от неопитен потребител, но има системи, които са по-сложно конструирани, затова този съвет не е за препоръчване, ако нямате знания и опит и ако компютърът Ви е все още гаранционен, тъй като при всяка неспециализирана намеса ще загубите правото си на гаранционно обслужване и ремонтът ще възлиза на по-висока стойност.

В случай, че лаптопът е извън гаранция и лесно можете да отворите капака от долната му страна, то бихте могли да видите дали течността е стигнала до компонентите на дънната платка и да подсушите, доколкото обстоятелствата го позволяват.

Молим всички потребители, които не се чувстват опитни, да не предприемат никакви допълнителни действия, с които могат да влошат състоянието на системата още повече и да се обърнат към специалисти за ремонт.

 

4. Посетете възможно най-скоро компютърен сервиз

Непрофесионалната намеса обикновено увеличава размерите на повредата, затова с цел спестяване на по-сериозно проблеми и по-високи разходи за ремонт, посещението на сервиз в този случай е задължително. Във Vstore.bg разполагаме с необходимите специалисти, средства и резервни части, за да възстановим състоянието на Вашата машина напълно. Процесът по ремонт на залят лаптоп включва:

- Основно разглобяване на лаптопа;

- Професионално почистване на всеки един компонент;

- Ремонт или замяна на дефектирала част, ако това се налага;

 

Какво да не правим

 

1. Не тръскайте устройството

В паниката си често инстинктивно е възможно да вземем лаптопа и да започнем да го изтръскваме с цел по-бързо да изтече течността и да избегнем попадането й във вътрешността на компютъра. Това действие обаче предизвиква именно това, тъй като не знаем къде точно е попаднала тази течност и неконтролираните и резки движения ускоряваме нейното разпространение именно в устройството. Затова отново напомняме, че първо трябва да изключите лаптопа и след това внимателно да го обърнете и да се опитате внимателно да го подсушите.

 

2. Не използвайте ориз

Има хора, които все още вярват, че могат покрият лаптопа си с ориз и да го оставят на действието на абсорбиращите му свойства. Това може да проработи в света на анимациите, но в живия живот рискувате да замърсите лаптопа още повече и да си навлечете още по-големи проблеми като запушени портове и повредена охладителна система.

 

3. Не използвайте сешоар

Два са основните недостатъка на изсушаването на електроника със сешоар. Първият е ненужно повишаване на температурата, което може да предизвика допълнителни увреждания и другият е свързан с това, че сешоарът обдухва топъл въздух с висока скорост, което не само не изсушава, но на практика издухва капчиците и позволява на течността да проникне в малките празни пространства между компонентите още по-бързо.

 

4. Не отлагайте посещение на сервиз

Дори и разливът да не е много голям и да сте успели навреме да подсушите лаптопа е хубаво след това да посетите сервиз за компютърна техника, за да се уверите, че действително с машината Ви всичко е наред и течността не е засегнала важни елементи, които след време да дефектират. Имайте предвид, че повредите след разливане на течности се проявяват не веднага и отлагането на посещението още при самия инцидент може да повиши обема на повредата и тя да не може да се отремонтира. Затова при подобни инциденти с Вашата техника, не се колебайте да се свържете със сервиза на Vstore.bg, където ще предприемат навреме необходимите мерки и ще предотвратят развитието на по-сериозни нередности с Вашия лаптоп.