През последните 130 години не е настъпила нито една съществена промяна в начина, по който работи осветлението – Томас Едисън патентова първата лампа с нажежаема жичка; Никола Тесла изобретява еднофазна токова система, а свещите действително стават по-скъпи от крушките. Кой да помисли, че на традиционните ключ-кабел-крушка ще се сложи край?

 

Какво представлява съвременният кинетичен ключ за осветление?

Това е едно от най-новите изобретения в света на технологиите и може би едно от малкото, които не разчитат на кабели или батерии. Макар и иновативна, технологията на кинетичните ключове имитира старите трансмитери. Визуално стандартният кинетичен ключ прилича на традиционния ключ за осветление, но във вътрешността си има малък „микрогенератор“ на енергия - магнитна бобина. Всеки път, когато натиснете балансиращия бутон, Вие произвеждате кинетична енергия. Бутонът се връща в изходно положение, а бобината се завърта и преобразува сигнала в електрическа енергия и я праща във формата на радиовълна. Спомнете си за фенерчето с динамо и малка ръчка – принципът е същият.

 

Външен вид

Всеки безжичен ключ е изключително тънък и лек. Може да имат един, два или три бутона. Дизайнът му е модерен – съчетава се с всякакъв интериор. Предлага се предимно в бяло, металик, има принтове или допълнително LED осветление.

Кинетичен ключ предимства

 

Как работи един кинетичен ключ за осветление?

Когато говорим за кинетичен ключ, вероятно си представяте само него, но той е нищо без своя безжичен контролер. Един контролер може да приема сигнала от десет кинетични ключа. Контролерът се свързва към самата лампа и се захранва със същото електричество. Когато инсталирате устройството и го включите, безжичният ключ изпраща вълна, който контролера приема като команда и активира лампата.

безжичен кинетичен ключ

Характеристика на кинетичния ключ

- Тежестта на всеки wifi ключ за осветление варира между 80 и 100 грама.

- Животът му е около 200 хиляди включвания и изключвания.

- Силата на тока е между 6А и 13А.

- Напрежението е между 100V и 220V.

- Съчетава се единствено с безжичен контролер. 

 

Характеристика на безжичния контролер

- Безжичният контролер има бутон за включване и изключване в случай, че искате да спрете неговата функция, например отивате на пътешествие за дълго време.

- Стандартно контролерът има сила на тока между 5А и 10А, в зависимост от модела.

- При токов удар, всички безжични контролери имат предпазител, който може да се смени.

- Контролерът издържа на напрежение до 380V, без да изгори, като по принцип работи между 85V и 240V.

- Времето, за което прима сигнал от ключа, е една милисекунда.

- Тежестта на контролера е около 25 грама.

- Мощността му стига до 220W.

- Животът му е 150 хиляди включвания и изключвания. Може да работи на температура до -30С.

- Може да се съчетава с други устройства – смартфони, домашен интернет и виртуални асистенти.