Изготвяне на обществени поръчкиВажно ли е да се включим в процедури по изпълнение на обществени поръчки? Ако фирмата/компанията, която представлявате може да се справи със съответните дейности, то тогава защо не?

В повечето случаи всеки, който би могъл да се впусне в тази дейност по кандидатстване за определени активности трябва да отговаря на редица условия. От тях зависят правилното кандидатстване, оформяне на нужните документи и съответно успешният резултат. За това е нужно да имате добри адвокати за обществени поръчки.

В случай, че вие сте пред подобно решение е добре да знаете в подробности всички правила за участие при възлагане на подобни задачи, които често се определят от възложителя – държавни органи, общини и т.н.

Бидейки дружество, което е регистрирано в ЕС, всеки от вас има правото да се конкурира относно възлагането на изпълнението на дадена задача дори в други държави на Европейския съюз. Всичко това обаче, както казахме, зависи от определени правила и условия, на които трябва стриктно да отговаряте.

Какви са задълженията на публичните органи в подобни случаи

Трябва да предоставят подробна и изчерпателна информация, относно всички заинтересовани компании, без значение в коя страна на ЕС са регистрирани те;

Не могат да посочват конкретни търговски марки или патенти, когато те описват особеностите и характеристиките на съответните продукти и услуги;

Не могат да откажат прием на доказателствени документи, които са издадени от друга страна на ЕС, в случай че те представляват аналогични гаранции.

Критериите, по които ще бъдете оценявани могат да бъдат разнообразни. Ниската цена е един от тях. В същото време в офертите трябва да бъдат предвидени и информации за тежестта на всеки един от тях – цена, технически характеристики, както и съответните екологични аспекти на кандидатурата.

Правилата за обществени поръчки и критериите за възлагане

Публикуването им е един важен етап от цялата процедура. То се създава чрез конкретни обявления, които се публикуват за всички задания, които са на стойност над праговете, от които се прилагат общоевропейските правила.

Публичните органи могат да вземат решение за публикуване и на други информационни данни, като например предварителна информация относно дадения казус и неговото изпълнение. Тук се определят и сроковете за подаване на съответните оферти на фирмите, които имат желанието да кандидатстват.

Изисква се и абсолютна прозрачност. Оценяващите органи могат да преглеждат офертите само след изтичането на крайния срок за подаването им. Пример е, че ако сте изпратили конкретна оферта, имате право да бъдете информирани възможно най-скоро дали сте спечелили или не. Съответно можете да получите и подробно обяснение защо не сте одобрени, ако това е така. Това се случва със строго опазване на личните ви данни.

Могат да бъдат разглеждани и други задължителни технически спецификации. На практика те също определят характеристиката на съответната услуга, доставка или предоставяне на определен продукт, от който публичният орган се нуждае.

Тук са включени екологични спецификации, дизайн, безопасност, както и разнообразни задължителни гаранции за съответствие.

Както става ясно изискванията по кандидатстване за обществена поръчка са солидно количество, като всеки кандидат трябва да се води по тях достатъчно стриктно, за да има шанс да бъде одобрен.

Ние от Адвокатска кантора „Бозова и Драгиев“ сме подготвени с всички подробности, които трябва да спазите, за да имате шанса да спечелите обществена поръчка. При нас можете да получите бърз и подробен съвет, както и актуална информация и помощ в тази връзка. Целта е да се възползвате от качествените ни правни съвети, които да улеснят пътя ви до спечелване на съответното задание.