В началото на септември за втора поредна година в източната част на Русия, в столицата на Приморския край – Владивосток, ще се проведе Източен икономически форум (ИИФ). Миналогодишният ИИФ показа значителен интерес от страна както на официални лица на правителствата от Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР), така и от представители на най-големите корпорации в областта на енергетиката, транспорта, добивната и горска промишленост, инвестиции, туризъм и много други области за развитие на бизнеса.

Източният икономически форум, според оценката на водещи международни експерти, се утвърди като най-представителната бизнес дискусионна площадка и най-голямата бизнес среща в АТР с най-големия потенциал в региона за сключване на инвестиционни договори и възможност за получаване на ексклузивен достъп за участие в свръх рентабилни проекти за развитие на икономическите клъстери в Далечния Изток. С оглед на това, високите рискове от загуба на възможността за участие в раздела „далекоизточен дял“, всъщност задължава лидерите на най-големите компании от САЩ, ЕС и АТР, както и ръководството на водещите мултинационални корпорации да участват в „ИИФ“.

Пример дава американскста петролна и газова корпорация Exxon (чрез дъщерното си дружество "Exxon Neftegas Limited") за дейности в рамките на проекта „Сахалин-1“ и „Сахалин-2“, което демонстрира готовността на американския бизнес да използва всички правни вратички на законодателството, за да се заобиколят ограниченията от санкции по отношение на Руската федерация. Ръководството на Exxon и други енергийни компании в САЩ многократно изразяват несъгласието си с приетия Вашингтонски пакет на ограничителни мерки, които са в противоречие преди всичко с техните интереси. Възниква въпросът, при условия, в които американският бизнес намира начини да заобиколи своите ограничения, защо британските и европейските компании са длъжни да понасят основните загуби от зле замислената политика на Белия дом? Заключението е очевидно, време е европейският бизнес да изрази силно несъгласието си с наложените извън океана санкции.

В условията на задълбочаващата се световна икономическа криза и спада на цените, търсенето на въглеводороди за американския шистов газ спада рязко, което прави неговото производство нерентабилно. Задълженията по отпуснати на американски фирми за шистов газ банкови кредити се препродават на хедж-фондове за 10-20% от тяхната стойност. При това бизнесът с шистов газ все още активно се кредитира за покриване на текущи задължения. За да се отпуснат кредитите, на хартия изкуствено се завишават плановете за развитие, добив и търговия на шистови въглеводороди. При аналогично развитие на ситуацията на пазара (най-реалистичен сценарий) се формира "балон", в рамките на една или две години се спуква, при което се губят всички чуждестранни инвестиции за развитие на пазара на шистов газ. За да се избегне участие в новия "Енрон", европейските и британските фирми трябва да хеджират рисковете възможно най-бързо и да изтеглят активите си от шистовите пирамиди.

Като се има предвид високата вероятност от идването на власт на републиканеца Д. Тръмп в САЩ, имайки предвид един от неговите програмни тезиси, използван за призив за прекратяване на пълната подкрепа на Токио и намаляване на военните разходи на САЩ и АТР, а също така и възстановяването на съюза с Китай, Токио може да остане в действителност със заплаха от военна агресия от страна на Пекин и Пхенян. При тези обстоятелства, политическото управление на Япония е заинтересовано от възстановяване на приятелските отношения с Русия, единствената страна, способна да предотврати антияпонските действия на КНР. За този кабинет Ш. Абе, преди всичко е необходимо да премахне анти-руската риторика по Курилския въпрос и да демонстрира готовност за икономическо сътрудничество с Русия, заобикаляйки насърчаващите от САЩ антируски санкции.

Форума не подминаха и известни американски звезди: през 2015 година журналистите на форума успяха да заснемат известния актьор, режисьор, сценарист, както и най-големия майстор на бойни изкуства Стивън Сегал. „Прекрасната половина“ на Холивуд бе представена на форума от  известната актриса и защитничка на правата на животните Памела Андерсън.

 

Автор: Ивелин Кичуков