щори

Всеки от нас е запознат какво представляват външни ролетни щори. А може би не всеки?! Външни ролетни щори са онези щори, които са монтирани на голям процент жилища в България. Чувал съм и лоши думи за тях, примерно, че правели фасадата грозна! Аз лично не съм на това мнение, даже напротив!

С добре подбран модел и цвят разбира се, ролетните щори ще подобрят вашият екстериор. Но нека се върнем на заглавието на темата - 5 причини за да изберете ролетни щори.

1. Слънцезащита. Най-важният елемент от всеки слънцезащитен продукт  какъвто са щорите, е именно да се справя с това да спира слънчевите лъчи. Ролетните щори се справят идеално с тази задача. Това е така защото са монтирани отвън и спират лъчите още преди да са проникнали в помещението. Така не само спират светлината в някои случаи до 100%, но и задържат топлината отвън в горещите слънчеви дни.

2. Топлоизолация. Ролетните щори са така устроени, че при добре изпълнен монтаж ви осигуряват и допълнителна изолация на дома. Както съм посочил по-горе, че ролетните щори се справят с топлината в горещи дни, изолационните им свойства работят блестящо и през студените зимни дни, но задържат топлината вътре в помещението

3.  Шумоизолация. Още един голям плюс на ролетни щори е именно да спира външния шум. Кой не би искал да има възможност за допълнителна шумоизолация? Особено ако вашето жилище се намира на оживена улица или прозореца на спалнята ви гледа към бул.Сливница? Аз бих казал, че всеки би се възползвал.

4. Защита от взлом. Материала за изработка на ролетни щори е PVC, алуминий или екструдиран алуминий. Този модел външни щори, който е изработен от PVC не е толкова ефективни при взлом. Ясно е че варианта от "пластмаса" няма да е много ефективен ако някой крадец е решил да влезе през прозореца. Но, ролетни щори от PVC се срещат все по-по рядко, поради бързото износване на материала ( PVC материала се влияе силно от слънчевите лъчи, дъжд, вятър, градушка). Външните ролетни щори изработени от алуминий са най-широко използвания вариант въобще на външни щори. Но, и с тях се справят „по-опитните“ „тъмни сенки“. Щом става въпрос за защита от взлом, то нека да говорим за ролетни щори изработени от екструдиран алуминий. Със своята здравина и вариант който е моторизиран проникването във вашата собственост е почти невъзможен (разбира се при спуснати щори).

5. Защита от дъжд, вятър или градушка. Какво ще рече защита от дъжд? Или пък от градушка? Как ролетните щори ще ми помогнат при силен вятър? Ето тук ще си проличат огромните предимства на ролетни щори. Представете си, че си монтирате нова дограма, и следващия ден се извисява страшна буря с ураганни ветрове носещи ледени топки (градушка)! Счупени прозорци, ожулена дограма, пари, ядове – как ви се струва? Но, ако на време монтирате ролетни щори, те ще защитят дограмата и жилището ви от външните атмосферни условия.

 

Когато пиша за ролетни щори, често ми се случва да се отплесна. Огромните им качества ме карат да ги споменавам отново и отново. Но, нека ви попитам и Вас, какви са вашите впечатления от ролетни щори?