В местността Узана е забулена мистерията и магията на Балкана. Няма как човек да не го оцени, ако това райско кътче посети. Сгушена между прехода на високия Централен Балкан и по полегатия заоблен източен фрагмент на Стара планина, тази приказна поляна събира безценни природни богатства, славно историческо минало и прелестни изгледи.

 

Поради уникалната природа, множеството активности и приключения, които човек може да осъществи тук, местността заслужено е получила своето място сред 100-те туристически обекта с национално значение. Туристите имат възможността да посетят множество културно-исторически обекти разположени в близост. Част от тях са Архитектурните резервати "Боженци" и "Етъра", "Соколовския манастир" и др.

 

Повечето хора предпочитат да прекарат ски почивката си в Банско, но не са малко тези, които избират Узана. Местността е популярна сред туристите благодарение на изобилието от възможности, които предлага. Разходка по еко пътеките насред буковите гори, върхова езда, събиране на горски гъби, билки и плодове или запознанство с чудния свят на пещерите са само част от забавленията през слънчевите месеци на годината. Когато снежната перелина прегърне Балката, местност Узана предоставя добри условия на ски любителите да се насладят на своето хоби. Тук са позиционирани 8 ски трасета, оборудвани с влекове и различно равнище на трудност.

 

След дълъг ден на познавателство, приключения или спорт на разположение на туристите са хотелски бази с отлични условия за настаняване. Традиционното за района гостоприемство, вкусната храна и топлите спомени са гарантирани на всеки посетител.

 

Курортното селце Говедарци е разположено в полите на Рила, на най–северната точка от източния фрагмент на планината. Изпъстрена с чудни краски, природното разнообразие тук е допълнено от шумоленето на река Черни Искър и невероятната панорама разкриваща се от селището. Щедростта на природата и богатството от природни забележителности и културни паметници са предпоставка за развиването на пешеходен туризъм. Говедарци е начална точка на разнообразни еко планински пътеки отвеждащи до култови забележителности като феноменалните Седем рилски езера и манастира спечелил световно признание благодарение на културното си значение – Рилски манастир.

 

Снежната покривка и алпийския терен създават чудесни условия на феновете на зимни спортове да ги практикуват тук. За целта в изключителна близост до Говедарци са изградени три ски писти обслужвани от ски влекови съоръжения, чайна и ски гардероб.

 

Освен с щедростта, която природата е проявила тук селото се слави с уникалното посрещане и гостоприемство на местните жители и изключително вкусната храна напомняща домашният уют и топлина.