Да бъдеш или да не бъдеш – се пита най-известният персонаж на Шекспир. Именно на него дължи своята популярност датският замък Кронборг. Да, строен е по-късно от времето, по което са се случили събитията, описани от великия англичанин. Но пък каква подходяща сцена! С последното би се съгласил всеки, който поне веднъж е бил на това интересно място.

 

Сегашното си име дворецът приема през 1585 г. след преустройството, направено от крал Фредерик Втори. Дотогава на мястото се извисявала крепостта Кроген, построена през 15 век от Ерик VII Померански. Защитното съоръжение, което е било съградено, за да събира таксите от напускащите Балтийско море кораби, се превърнало във величествен замък, който нямал равен на себе си в цяла Европа.

 

1629-а е фатална година за тази величествена сграда – чудовищен пожар напълно я унищожава. Сред пепелището стърчал единствено като по чудо оцелелият параклис. Може би – като знак за бъдещото възраждане. Като птицата феникс възкръснал и Кронборг – само за десет години той бил възстановен напълно. Вярно, пищността на интериора не могла да бъде повторена съвсем.

 

Постепенно настъпили и промени в предназначението на зданието – кралското семейство все повече разреждало посещенията си тук и през 18 век то се превърнало в затвор. Тези драматични промени в известна степен се отразили и на външния вид на Кронборг – елегантността на знатните особи се преплела с военната строгост и рязкост.

 

Днес мястото е любимо не само за датчани, но и за чуждите туристи -  покоите на краля и кралицата, огромната бална зала, дълга цели 62 метра, многочислените стаи, параклиса – всичко това им помага да се потопят във времената на разцвета на династията.

 

В подземията пък ги чака още една легенда –  викингският вожд Холгер Датски. Според легендата той спи вековен сън, но ако врагове застрашават страната му, той ще се събуди.

 

В момента дворецът се е завърнал към първоначалното си предназначение и е кралската резиденция, в която се провеждат тържествени приеми, посрещат се гости. Кръговрат.

 

Ако тази статия ви се е сторила интересна, вижте още такива на блога на Поли Карастоянова