Може би е добре да започнем като отговорим коя всъщност е любимата напитка. Ако изключим водата, която е най-консумираната течност на планетата (очевидно), веднага след това се нарежда… не, не е чаят, а кафето!

Точно така, кафето е най-популярната напитка след водата, а ако махнем водата, защото нея я пием по необходимост, тогава кафето заема челната позиция. Е, някои хора биха казали, че и кафето го пият по необходимост, но това е друг въпрос. Днес сме си приготвили уникално мокачино (благодарим на Espressimo) и сме се заредили с ентусиазъм да научим нещо ново за любимата напитка. А вие готови ли сте? Да започваме!

1. Финландия е държавата, в която се консумира най-много кафе на глава от населението. Ако са ви интересни конкретните числа на човек се пада по 12 кг кафе годишно. Имайки предвид, че една доза кафе е около 10 г, това означава, че всеки финландец пие средно по 1200 кафета годишно или малко над 3 кафета на ден. Ако намалим дозата на половина обаче, както много хора правят, тогава това са 6 кафета!

2. Кафето не ни дехидратира. Митът за дехидратацията започва, след като става ясно, че кофеинът е слаб диуретик. Това значи, че ни кара да отделяме повече вода, тоест да ни се ходи по малка нужда. Истината обаче е, че самата течност, която приемаме с кафето е много повече, отколкото кофеинът в него би ни накарал да отделим. Така че можем да бъдем спокойни, че любимата ни напитка не ни вреди. Затова купете си още 1 килограм кафе зърна и им се насладете с кеф!

3. Кафе зърната всъщност изобщо не са зърна от ботаническа гледна точка. Те спадат към същата категория плодове, към която спадат и боровинките, малините и къпините!

4. Едно от интересните постижения на науката е да превърне кафето в биогориво. Всъщност в момента напълно успешно се изработва биодизел от кафе. Така че нищо чудно един ден автомобилите ни също да се движат с кафе, точно като хората!

5. Макар повечето от нас да обичат да пият кафето си в първите минути след като се събудим, неговата ефективност всъщност е далеч по-добра, ако се пие 2 часа след ставане. Тогава естествено хормоналните нива ни се изравняват и ползите от кафето стават доста по-дълготрайни.

6. Кофеинът в кафето не определя неговия вкус. Ако кафето е горчиво с много силен аромат, това не означава, че в него има повече кофеин. Може да значи, че е било печено по-дълго време. Въпреки това обикновено сортовете, които са по-горчиви и натрапчиви, имат повече кофеин, та най-вероятно затова правим връзката между вкуса и силата на кафето.

7. Макар често да чуваме колко вредно е кафето, науката не е съгласна с това твърдение. Има някои сведения, че прекалената консумация на кафе може да вреди, но трябват над 70 чаши кафе, за да стигнем животозастрашаващ ефект. Стига да не пием кафето преди сън, няма да имаме проблеми върху здравето. Хубаво е обаче да отбележим, че „преди сън“ означава, поне 6 часа преди лягане, тъй като полуживотът на кофеина в организма е точно 6 часа!