Днес нуждата от видеонаблюдение е по-голяма от всякога и почти няма сфера от живота, в която подобна охранителна система да не е необходима. В зависимост от конкретните нужди на обекта, някои собственици прибягват до наемането на професионална фирма, която да осигури оборудването и да изгради системата, докато други използват предварително окомплектовани системи, които монтират изцяло без професионална помощ.

 

Тук ще разгледаме основните ‘’За’’ и ‘’Против’’ на готовите сетове за видеоохрана, за да сте наясно какво получавате, когато залагате на готова система и за кои проблеми трябва да се подготвите.

 

Плюсове на готовите сетове:

 

По-ниската цена е първото предимство и основната причина, поради която хората прибягват до покупка на предварително окомплектовани системи. Въпреки драстичното понижение на цените на видеоохранителната техника, те все още са сравнително високи за обикновения потребител. Собствениците на бизнес обикновено разполагат с по-голям финансов ресурс и могат да си позволят индивидуално изготвена система, спрямо особеностите и нуждите на своя обект, но за частните потребители, които искат да защитят дома си или друг вид лична собственост и готовите системи са достатъчен разход.

 

Вторият плюс на готовите системи за видеонаблюдение, който трябва да посочим е наличието на всички свърващи компоненти, необходими за монтажа на камерите и свързването им към видеорекордера (когато се използва такъв), в това число: дюбели, винтове, конектори и т.н. Това, което ще се наложи да закупите допълнително са кабелите (захранващи и свързващи камерите към записващото устройство), а също и хард диска за рекордера, като капацитетът на записа се определя индивидуално спрямо динамиката в наблюдавания обект и продължителността на наблюдението.

 

Третата причина да изберете готовите сетове е по-лесният монтаж. Според много търговци на такива комплекти, всеки може сам да монтира и свърже камерите дори да не притежава особени познания. Това предимство отново е свързано с икономията на средства, макар че практиката не само у нас, а и навсякъде по света показва, че евтиното винаги излиза по-скъпо в даден момент.

 

Против използването на готови комплекти

 

Първият минус на предварително окомплектованата система за видеонаблюдение, който трябва да изтъкнем е по-ниското качество на апаратурата. Няма как да очаквате една система от 4 камери, струваща по-малко от 500 лв. да ви осигури отлично качество на изображението, а да не говорим за модерни функции като автоматично задействане и управление на системата при сигнал за движение или шум.

 

Вторият недостатък на готовите сетове е пълната липса на персонализация. Дори и да искате да пригодите системата към нуждите на своя обект, това няма как да се случи, защото вероятно сте закупили универсален модел система, включваща 4 или 8 видеокамери с неособено голям потенциал като качество на изображението и опция за допълнителни функции, като проследяване на движещи се обекти, увеличение на наблюдавания обект (ZOOM) и т.н.

 

Малък капацитет на записа или изцяло липсващ такъв е третият недостатък. Много често срещан проблем при готовите комплекти за видеонаблюдение е капацитетът на включеното в ансамбъла записващо устройство. Ако сте закупили по-малък като обем хард диск, от необходимото е много вероятно при нужда да прегледате записите от преди няколко дни да установите, че такива напълно липсват. При индивидуално разработените системи качеството на записващите устройства и капацитетът на записа са пригодени към индивидуалните нужди на всеки обект и такива изненади са малко вероятни.