Калкулатор за гуми е използвал почти всеки собственик на автомобил поне веднъж, когато се налага да закупи нови гуми. В тази статия ще дадем повече информация кога е необходимо да се използва и как правилно да интерпретираме информацията от него.  Освен калкулатор за размери на гуми има и калкулатори за преобразуване на размери от американски в европейски стандарт, защото гумите предлагани на българския пазар са 99% в европейски мерки и затова е нужно конвертиране от едната в другата система. 

В кои случаи се прибягва до използване на калкулатор за размери гуми:

- Когато цената на препоръчителните размери гуми е висока.

- Когато гумите, които са препоръчани от производителя се намират трудно и няма избор от марки и модели.

- Когато искаме да сменим размера или искаме да тунинговаме автомобила си - обикновено се прибягва до по-широки и нископрофилни гуми.

При всички тези случаи е добре да проверим как ще се променят размерите на гумите във широчина, височина и диаметър и да използваме калкулатор гуми.

Защо производителите на автомобили не използват едни и същи размери гуми, а има толкова много разнообразни комбинации? Отговорите са както заради дизайна на автомобила, така и заради развитието на моделните гами. Преди 20 години на пазара преобладаваха най-общо три формата лични автомобили - седан/хечбек, комби, джип. Джиповете се използваха главно по предназначение - за тежки офроуд терени. В днешно време се появиха джипове за използване на асфалт, малки джипчета, кросоувъри, комбита с офроуд характеристики и т.н. всякакви формати на лични автомобили. Отделно от това и възможността например на даден автомобил да поставите 16,17,18,19 и 20 инчови джанти.

Всичко това увеличи гамата размери на гуми и естествено производителите се възползват от факта, че собствениците на нови модерни автомобили биха отделили повече средства за гуми, освен това и тяхното потребление е по-малко и от там цената по-висока.

Въпреки, че имат почти едни и същи размери гуми 195/55 R15 например са с 20% по скъпи от размер 185/60 R15, който визуално и технически е почти еднакъв с първите.

Какво да правим тогава? Какво да правим и когато няма добър избор от гуми с нашия размер?

Тук на помощ идва калкулаторът за гуми, който при въвеждане на оригиналните размери на препоръчаните от производителя на автомобила гуми и въвеждане на алтернативни размери ще Ви даде разликите в показваната скорост и дали разликата е допустима. 

Внимавайте, защото общия радиус и ширината на гумата не бива да бъдат сменяни в големи порядъци. Освен тази информация и предупреждението в калкулатор за гуми на Supergumi.BG ще видите и сравнение на цените на отделните размери и така ще прецените колко ще спестите.

Разбира се има автомобилисти, които пренебрегват препоръките и слагат доста по-различни гуми най-вече с визуална цел - автомобилът да изглежда по-спортно. Припомняме, че това може да предизвика нежелано поведение на автомобила, затова винаги се съветвайте с опитен специалист по гуми преди да направите тази крачка. Припомняме отново, че за осигуряване на сигурността влияе и дълбочината на протектора и старостта на гумите, а най-важното е разбира се - съобразената скорост.

Пожелаваме Ви приятно и безаварийно пътуване!