Докато спуканата гума обикновено не е голяма работа, повредата на колелото и джантата не е шега работа, тъй като в зависимост от вида превозно средство, което притежавате, смяната на колело може да бъде много скъпа. Ако редовно шофирате по пътища, които не са в добро състояние, или често получавате повреди по джантите и гумите, може да помислите за грижите, които трябва да положите за вашите гуми и джанти, за да ви служат по-дълго време и да можете да разчитате на тях.

Защо трябва да почиствате вашите гуми?

Ако рядко почиствате гумите си, гумите ви ще се съсипят и няма да имат същите качествата каквито са имали като нови. Това се случва, когато окисляването се натрупа по стените на вашите автогуми. Резултатът? Грозни кафяви петна по вашите иначе страхотни гуми, които освен че не изглеждат добре и гумата им няма същите качества. За да избегнете това, изтъркайте вашите летни или зимни гуми с автомобилен шампоан и вода, за да премахнете остатъците, и след това нанесете продукт за блясък на гуми, за да им придадете онзи нов и лъскав вид.

  • Гумите са единствената част от вашия автомобил, която е в контакт с пътя и пътната настилка и като такива те трябва да са в добро състояние за безопасно шофиране. Най-добрият начин да поддържате вашите летни и зимни гуми е да ги почиствате и проверявате редовно. Това ще премахне всякаква мръсотия или отломки, които биха могли да повлияят на работата и живота им.

  • Гумите са наистина една от най-важните части на автомобила, тъй като те са единствената част, която докосва земята и осигурява пълно сцепление. Освен това вашите летни и зимни гуми предпазват колата ви от неравности и дупки, а също така са и защитна функция за други автомобили на пътя.

  • Когато гумите се замърсят, това означава, че са били замърсени с мръсотия, пясък, сол или други вещества като именно това замърсяване може да доведе до преждевременно износване, лошо управление при мокри условия, аквапланинг (когато вода попадне между протекторите на вашата гума) и скок в разхода на гориво.

Ако продължите да шофирате и трупате километри, без да се погрижите за вашите гуми, те може да започнат да се развалят и самата гумена смес да се разпада. Средствата за защита на гуми, включително продуктите за блясък на гуми, често имат най-добрите компоненти, за да предотвратят избледняване, напукване и втвърдяване на вашите гуми.