Есента започна да се утвърждава все повече, затова е време да се сгреем и насладим на есенните аромати в нашето кафе. Днес ще разгледаме няколко кафе напитки, които можеш да си приготвиш вкъщи. Те ще те потопят в есенната атмосфера и ще ти донесат топлина, която едновременно напомня за слънчевите лъчи на лятото и за приятното уютно чувство в топлия дом през зимата.

За целта обаче са ни нужни качествени кафе зърна. Дори да предпочиташ мляно кафе, то все пак трябва да е от добър източник, за да може всичко да стане с автентичен и наситен вкус, а не с посредствените нотки на евтино кафе. Но да започнем с рецептите!

Тиква с аромат на канела

С началото на есента идва и сезонът на тиквите. Макар сега да асоциираме този плод (или зеленчук, както предпочиташ) с някои американски празници, той винаги е бил съществена част и от българската трапеза. Канелата от своя страна присъства в народната медицина от много време и макар да не е централна за българската култура, много други общности са я ползвали с медицинска цел.

Ето защо днес ще съчетаем и без това страхотната комбинация на канела и тиква в едно невероятно кафе изживяване. Купили сме си любима марка кафе от Cafemag и го сваряваме. Слагаме напитката в блендер, добавяме малко канела и т.нар. тиквена подправка. Блендираме, правим си разпенено мляко (като капучино), слагаме го върху блендираното кафе и поръсваме допълнително с канела и захарни пръчици. А ако искаш, можеш да замениш разпененото мляко със сладкарска сметана (на спрей).

С вкус на солен карамел

Соленият карамел не е най-разпространеният десерт по нашите ширини, обаче е супер вкусен и наистина напомня на есента. Отгоре на всичко и цветът му отговаря на есенните нюанси, така че всичко ще бъде в тон.

За да си направим кафе със солен карамел обаче, трябва да знаем как се прави самият карамел. Най-лесният начин е да си вземем готов карамел и да добавим ситна морска сол към него. Трикът след това е да добавим малко в готовото еспресо, да разбъркаме, за да се хомогенизира вкусът и накрая да добавим сметана от спрей. Поръсваме самата сметана с карамел и се наслаждаваме едновременно на супер наситен аромат и на страхотен допълващ се вкус, който не е нито прекалено сладък, нито натрапчиво горчив!

Мента, шоколад и още нещо

Ментата по принцип се асоциира или с лятото, или със зимата, но рядко с есента. Това обаче не пречи да ѝ се насладим и през този сезон. Това е супер лесно с нашата ментово-шоколадова рецепта за кафе.

А как става? Взимаме какао и вода, разбъркваме до хомогенна смес (трябва да е рядка), добавяме мед (а може и агаве, ако ти се експериментира с вкуса) до желаната от нас сладост и накрая слагаме екстракт от мента. Ситно нарязани ментови листа също ще имат добър ефект, но вкусът им няма да се усети чак толкова, а са по-скоро за аромат и визия. Взимаме така създадения сироп, слагаме малко от него в чашка и заливаме с горещо кафе, след което разбъркваме. Желателно е да си направим разпенено мляко, за да допълним цялостната картинка, но и без него пак става супер кафе. Някои хора обичат да слагат и пръчка канела за допълнителен есенен аромат, но това ще си го решиш за себе си!