Android vs iOSБезспорно двете най-атрактивни и широко разпространени операционни системи на пазара са  Android OS и iOS. Те разбира се, са много полезни за всички потребители, но както всяко останало нещо си имат предимства и недостатъци. Тези 2 платформи в общи линии разделят потребителите на 2 фронта, които непрекъснато спорят коя операционна система е по-добра. В този материал ще разгледаме 10-е предимста на Android OS пред iOS, като операционната система на гугъл е много „по-дружелюбна“ и позволява много интересни опции.

 

1. Интегриране на приложенията. При Android можете наистина да интегрирате приложенията, като най-простият пример за това е Google Voice. С това приложение можете лесно да провеждате гласови обаждания, да отваряте Google Maps, да персонализирате напълно смартфона си така, че да не се отварят нежелани и тромави приложения. Това е много полезна функция за голяма част от потребителите на  Android, докато тези на iOS не могат да се похвалят със същото, тъй като платформата на Apple е доста по-консервативна.

2. Flash. Каквото и да правите, без флаш не става. Сърфирането в интернет е просто ужасно без флаш, а това е изключително дразнещо когато ви се налага всеки ден да се в мрежата през смартфона си. Без значение дали ще гледате снимки, видео или ще играете игри, Flash player е просто задължителен ако искате да нямате проблеми.

3. Дистанционно контролиране на смартфона. С новите приложения на Android, можете да осъществите контрол над смартфона си през компютъра, а дори да ви ги откраднат също можете да извършвате определени функции. При iOS тази опция също е възможна, но трябва да ползвате отделни приложения за достъп до функциите, което е меко казано сложно и дразнещо.

4. Модифициране на РОМ-а. Едно от най-полезните неща на Android OS е, че можете спокойно да модифицирате РОМ-а, което е немислимо при iOS. Платформата на google е отворена и всеки човек, който знае какво прави може да си модифицира операционната система, без значение каква е била тя при закупуването на смартфона.

5. Инсталиране на приложения. При iPhone, инсталирането на нови приложения е доста тромава и неприятна процедура. Това може да стане чрез App Store или Cydia App Store, но браузването през телефона не е най-добрият вариант, докато при Android OS и неговият Android Market, всичко става изключително лесно, само с 1 клик. Когато изберете вашето приложение, просто цъквате "инсталирай" и всичко е готово.

6. Widgets. Джаджите са познати на много хора най-вече от ползването на Windows, като те информират потребителите по един приятен и забавен начин. Android OS ви позволява да инсталирате на декстопа си голям набор от джаджи, докато при iOS това е невъзможно. Да, има и вариант да ги ползвате на jailbrake-нат iPhone, но отново няма да са на декстопа, а на лок-скрийна. Това е едно важно предимство на Android.

7. Настройки по декстопа. Персонализирането на началният екран при смартфоните, работещи под Android е много бързо, лесно и удобно. Можете да направите декстопа по ваш вкус, което е невъзможно при iPhone или донякъде възможно при  jailbrake-нат iPhone. С LauncherPro или ADWLauncher в Android, можете да направите чудеса със смартфона си, което не е за подценяване.

8. Автоматизацията. Отворената платформа Android има едно много удобно и умно приложение, наречено Takser. За да го опознаете ще ви е нужно известно време, но после всички процеси по телефона ви стават автоматизирани и вие можете да се отдадете на мързел. JuiceDefender също е много полезно приложение, което пести енергия от батерията.

9. Избор на клавиатура. Android ви дава много удобната предвиждаща програма  – Swiftkey или програмата Swype, която също е много атрактивна, а 8pen пък вече си е за ценителите. Писането на дребна и неудобна клавиатура е ужасно, но с Android няма да имате подобни проблеми.

10. Хардуер. До сега разглеждахме софтуера, но е важно да се отбележи, че смартфоните с Android ви позволяват неща, които при iPhone са изключително сложни. Това са лесната смяна на батерията, ъпгрейда на ОС. При смартфоните на Apple този процес е труден, понякога дори опасен, тъй като можете сериозно да увредите телефона си и да останете без него.