Домашна котка

Чистотата е вродено качество на котката. През първите няколко седмици майката почиства своите новородени. Със започване на подхранването им малките котенца започват да търсят тоалетната извън мястото, където са родени, като предпочитат спокойните и закрити места. Подражавайки на своята майка, те научават мястото, където трябва да ходят по нужда, като се съобразяват с миризмата на майчината урина. Котките, които имат възможност да излизат навън за извършване на своите естествени нужди, предпочитат това да става на рохкава пръст или пясък, защото лесно могат да зарият изпражненията си. Това ровенето е вродена привичка на котките и те често правят това на пода в къщи.

Открита котешка тоалетнаПри домашни условия е най-подходящо котката да извършва естествените си нужди в съд или тавичка, поставен в банята и напълнен с готова смес от магазина известна още и като "котешка тоалетна". Съдът за котешката тоалетна трябва да бъде с такива размери, че да дава възможност за зариване. В началото, когато котенцето е малко е добре съдът да е по-нисък, за да може по-лесно котето да влиза в него. Когато котката порасне съдът трябва да се замени с по-голям и с по-висок борд, който да предпазва от разпиляване на съдържанието на тоалетната. Част от домашни котки се научават да ходят по малка и голяма нужда в розетките на изходните канали и дори в тоалетната чиния.

Когато вземете малко котенце в къщи, добре е да се донесе и малко от съдържанието на тоалетната, в която то е ходило по нужда, когато е било при майка си. Познатата му миризма ще направи приучаването към новата тоалетна много по-лесно. Друга възможност е да ползвате специални капки за „приучаване”, които се продават в зоомагазините.

В първите дни от донасяне на котенцето трябва да му се покаже къде да извършва естествените си нужди. Това трябва да стане, като то се поставя няколко пъти на ден на определеното за тази цел място. Когато то извърши всичко както трябва, необходимо е да се погали и похвали с нежен тон. Често по-страхливите и неспокойни котенца ходят по нужда под леглата, шкафовете и столовете. В тези случаи не трябва да бъдат наказвани с бой и викане, защото това ще усили тяхната плахост и страхливост. В тези случаи е необходимо нежеланите места, избрани от тях за тоалетна, да се почистят много добре със силно миришещ препарат или дезинфектант, но не и с такива съдържащи фенол. Подходящи препарати за почистване и премахване на миризмите, които освен това са гарантирано безвредни за котето може да намерите в специализираните зоомагазиние.

Тоалетната, с която котката е свикнала, не бива в никакъв случай да се променя, но поставените в нея пясък или друга постелка трябва редовно да се сменя, а съда да се измива с течаща вода и сапун. С това се задоволяват потребностите на котката от чистота и се избягва неприятната миризма в жилището.

Понякога „чиста” и приучена да ползва тоалетна котка започва да ходи по нужда навсякъде. Това почти винаги става в периода на разгонване и такава котка не трябва да се наказва. Вариант за справяне с тези ситуации е кастрацията.

Здравата котка има нужда редовно да си остри ноктите. Този вроден навик има важно значение за котките и те не могат да се отучат от него. За да не остри ноктите си в мебелите на котката трябва да се осигури подходяща дъска, парче дърво или друга материя. За целта в търговската мрежа се продават  т.нар. котешки драскалки. Рязането на ноктите не е желателно, защото след това котката изпитва още по-голяма нужда да ги остри.

Близането на козината е основно занимание на коткитеКотката полага много време и големи грижи за козината си. С продължителни и силни облизвания тя почиства всяка част от нея. Езикът на котката е твърд и грапав и при близането действува като четка. Благодарение на това космите на здравата котка винаги блестят. Котките с дълги косми, трябва да се вчесват по възможност всеки ден, особено когато си сменят козината през пролетта и есента. Добре е вчесването да става първо с по-рядък гребен, а след това с по-гъст. Използването на обикновени метални четки не се препоръчва, тъй като те могат да нараняват кожата на животното. В по-реномираните зоомагазини се продават качествени метални четки и гребени със заоблени върхове, които предпазват от такова надраскване на кожата.

В естествени условия котките имат здрави и чисти зъби. Това се обуславя от начина им на живот и прехрана като ловци. При домашните котки, които получават храната си на готово е възможно да се появят проблеми със зъбната хигиена. Меката храна и сладките неща предизвикват образуване на зъбен камък, който с течение на времето се натрупва все повече и причинява разваляне и дори изпадане на зъбите. За да избегнат това част от собствениците препоръчват от време на време на котката да се дава кости. Храненето с качествена гранулирана суха храна също е решение. Тези храни са с подходяща твърдост, която при дъвкане премахва зъбния камък, а състава им е подбран така, че да се осигури нормална pH в устата. За по-глезените мъркащи любимци има лакомства, които освен, че са вкусни имат и дентално действие. Също в зоомагазините се продават почистващи препарати, пасти и четки за зъби, специално предназначени за котки.