Всеобщо мнение е, че височината на детето зависи от гена на родителите. Дълго време учените потвърждават тезата, че малчуганите израстват толкова, колкото майката или бащата. Много често обаче, сме свидетели на деца, които са значително по-високи от техните родители. Днес митът, че нашите наследници не могат да надвишат драстично собствения ни ръст, е развенчан. Експерти по хранене след редица изследвания доказват, че майките, които пият редовно прясно мляко по време на бременността, раждат деца, които са значително по-високи от тях самите. Това проучване обхваща страни като Дания, Исландия и САЩ. Учените установяват, че млякото повлиява по-големия растеж на височина на децата през юношеските години.

Специалистите от международното проучване наблюдават над 800 жени през периода на тяхната бременност. Тези от тях, които приемат минимум 150мл. прясно мляко през деветте месеца, имат по-високи деца. Освен това предимство, учените установяват, че децата, чиито майки премат мляко по време на бременността си са с по-висок коефициент на интелигентност. Специалистите по хранене смятат, че това се дължи на съдържащият се в млякото йод. Доказано е, че той повлиява умствените способности на детето и способства за по-доброто интелектуално развитие. Именно йодът играе важна роля за развитието на мозъка при бебетата в утробата на майката.

Проучванията сочат още, че освен, че спомага за израстването на децата на височина, пиенето на прясно мляко от майката, предпазва поколението от диабет. Благодарение на консумацията на този продукт, бебетата показват по-високи нива на инсулин, което е показател за по- малък риск от развитие на болестта.

Истинското прясно мляко има ред благоприятни свойства както за детето, така и за майката. То се препоръчва и за по-добра плътност на костната система, което намалява риска от остеопороза в по-късна възраст. Млякото доказано благоприятства поддържането на зъбите здрави. Ето защо чаша прясно мляко на ден трябва да бъде част от ежедневното меню на бременни, деца и юноши.