Много стопани се ядосват, че кучетата им правят бели и не ги слушат. Но затова единствените виновници са те самите. Тези 10 лесни, но много важни трикове ще ви помогнат да възпитате кучето си още когато е малко и в бъдеще да си спестите много проблеми.

 

1. Последователност

 

Много е важно да бъдете постоянни. Не случайно хората са казали, че повторението е майка на знанието. Същото важи и при кучетата. Колкото повече повтаряте, толкова по-добре те ще го запомнят.  Имайте предвид, че същото е в сила и за лошите навици.

 

2. Не викайте кучето да дойде при вас

 

Ако ще дисциплинирате кучето си, отидете вие при него. Логично е в началото кучето ви да прави неща, които вие не харесвате. Затова не започвайте веднага с команди от сорта на „Ела тук до мен“ или „Ела тук“.

 

3. Не удряйте кучето си

 

Колкото и да сте ядосани на кучето си, никога не го удряйте. Ако го правите, то ще има страх от вас и няма да ви възприема като негов лидер. Кучетата възприемат хората, с които съжителстват, като лидери на глутница. В противен случай вие няма да сте лидер и е твърде вероятно кучето да ви ухапе. Всеизвестен факт е, че кучетата хапят от страх.

 

4.  Поощрявайте кучето си

 

Направи ли нещо добро поощрете кучето. Може да не се изразява в лакомство. Дори само едно „Добро куче!“ с благ тон върши страхотна работа.

 

5. Цялото семейство трябва да участва във възпитанието

 

Много важно е цялото семейство да участва във възпитанието. Така кучето ще разбере своята роля в семейството или на кучешки – ролята си в глутницата.

 

6. Не позволявайте кучето да ви се качи на главата

 

Усетили и най-малка колебливост във вас, кучето ще вземе нещата в свои лапи. И тогава проблемите с възпитанието ще станат повече от кошмарни.

 

7.  Търпение

 

Трябва да имате голямо търпение особено в първите 3 – 4 месеца на първата годинка на кучето. След това животът ви ще е песен.

 

8.  Придържайте се към основното

 

Започнете с лесни команди.  Голямо е изкушението да се забавлявате с кучето си, като го карате да извърша сложни команди, но това само би го затруднило. Затова започнете с простички неща и после преминете към по-сложни.

 

9. Внимание

 

Всички ние имаме доброжелателни близки и съседи, които искат да ни помогнат в отглеждането на нашите любимци. Но този, който познава най-добре кучето и знае от какво се нуждае, сте вие. Така че, не приемайте на сляпо всеки един съвет, който чуете.

 

10. Посветете се

 

Кучето не е играчка.  Затова помислете добре дали наистина искате да имате домашен любимец. Ако си вземете куче, то вие трябва да му се посветите изцяло.