Кучето може да бъде прекрасно допълнение към всеки дом, но независимо дали сте опитен родител на домашни любимци или осиновявате за първи път, важно е здравето и щастието на вашето куче и това е основният приоритет.

Хранене

Кученца на възраст от осем до 12 седмици се нуждаят от четири хранения на ден.

Хранете кученца на възраст от три до шест месеца три хранения на ден.

Хранете кученца от шест месеца до една година две хранения на ден.

Когато вашето куче навърши първия си рожден ден, едно хранене на ден обикновено е достатъчно.

За някои кучета, включително по-големи кучета или такива, склонни към подуване, е по-добре да се хранят с две по-малки хранения.

Висококачествената суха храна осигурява добре балансирана диета за възрастни кучета и може да се смесва с вода, бульон или консервирана храна. Вашето куче може да се наслаждава на извара, варено яйце или плодове и зеленчуци, но тези добавки не трябва да са повече от десет процента от дневния му прием на храна.

Кученцата трябва да се хранят с висококачествена хранителна марка за кученца (храни за кученца от големи породи за големи породи). Моля, ограничете обаче "храната за хора", защото това може да доведе до дисбаланс на витамини и минерали, проблеми с костите и зъбите и може да причини много придирчиви хранителни навици и затлъстяване. Чистата, прясна вода трябва да е на разположение по всяко време и не забравяйте да миете често съдовете за храна и вода.

Упражнения

Кучетата се нуждаят от упражнения, за да горят калории, да стимулират ума си и да останат здрави. Индивидуалните нужди от упражнения варират в зависимост от породата или породата, пола, възрастта и нивото на здраве. Упражненията също помагат на кучетата да избегнат скуката, което може да доведе до разрушително поведение. Забавленията и игрите под наблюдение ще задоволят много от инстинктивните желания на вашия домашен любимец да копае, пасе, дъвче, изважда и гони.

Подстригване

Помогнете да поддържате кучето си чисто и често да го сресвате. Проверявайте за бълхи и кърлежи ежедневно при топло време. Повечето кучета не се нуждаят от къпане повече от няколко пъти в годината. Преди къпане срешете или изрежете всички неестествени косми от козината. Внимателно изплакнете целия сапун от тялото на животното, или мръсотията ще полепне върху остатъците от сапун.  

Жилище

Вашият домашен любимец се нуждае от топло, тихо място за почивка, далеч от всякакви течения и от пода. Кучешко легло е идеално, с чисто одеяло или възглавница, поставени вътре. Перете спалното бельо на кучето често. Ако вашето куче ще прекарва много време на открито, уверете се, че има достъп до сянка и много хладна вода в горещо време и топъл, сух, покрит подслон, когато е студено

Бълхи и кърлежи

Ежедневните проверки на вашето куче за бълхи и кърлежи през топлите сезони са важни. Използвайте гребен против бълхи, за да намерите и премахнете бълхите. Има няколко нови метода за борба с бълхи и кърлежи. Говорете с вашия ветеринарен лекар за тези и други опции. 

Най-важното е да полагаме всекидневни грижи за вашият домашен любимец и да се радвате и забавлявате взаимно.