Какво по-голямо богатство от това човек да разполага със собствен двор? Във времена, в които ⅔ от хората живеят в маломерни жилища и пренаселени жилищни кооперации, градината е рядко срещана привилегия.

 

Хубавото е, че все повече търсенето на къщи и вили се увеличава, с което тази тенденция в бъдеще може да направи градската среда по-приятна за живеене. Но да се върнем на двора.

Защо понякога се проваляме в изграждането на красив и приятен за почивка двор ?

 

Експерти в областта на озеленяването твърдят, че много често неуспешното озеленяване и провалите в облагородяването на собствения двор е свързано по-скоро с неподходящия подбор на растения, отколкото с липса на някакви градинарски умения.

 

Колкото по-нетипично е дадено растение за нашия регион, толкова голяма е вероятността да имате проблеми с неговото отглеждане. И обратно - изборът на типични за нашите ширини видове може да наложи единствено лека и рутинна поддръжка.

 

Много често хората се обръщат към професионални озеленители, защото растенията им не виреят добре. Когато професионалистите пристигнат, често заварват някое нетипично растение, което съвсем естествено не е успяло да оцелее при нашите условия.

Екзотични растения - UniGarden-BG.com

 

Какво да изберем за двора си ?

 

Вместо да се впускате в подбора на видове, които може и да не оцелеят на нашия климат, помислете за някои подходящи за България решения. Вместо бугенвилия, например, по-добре се спрете на нещо от типа на люляк, рози, хортензия и много други подобни.

 

Наистина, бугенвилията може да е разкошна, но това можете да запазите като опция ако си купите ваканционен имот в Гърция например, където този тип растения виреят съвсем естествено.

 

Ако не можете да прецените какви видове са подходящи, тогава можете да се консултирате с експерти по озеленяване и да видите какво ще ви препоръчат те (за София и района можете да разгледате в UniGarden-BG.com).

 

Едно неочаквано предимство при подбора на типични за страната нашенски растения е възможността те да се адаптират и дори да се размножат сами във вашата градина.

 

Така дворът ви постоянно ще се развива дори и без външна намеса, а от вас ще се очаква единствено да осигурявате редовно поливане и подрязване от време на време.