В предната статия  разгледахме автоложната трансплантация на стволови клетки като цяло, защо  и кога се прави. Запознахме се с това какво представлява Лимфома, как да го открием, лечение и подготовка на лечението (статията може да намерите в сайта). Днес ще разгледаме подробно всички стъпки, през които се минава по време на автоложната трансплантация на стволови клетки.  Ще обърнем внимание на периода на възстановяване , прибирането вкъщи и дните след това.

МОБИЛИЗАЦИЯ И РАСТЕЖНИ ФАКТОРИ

Ежедневно се слагат инжекции с растежен фактор, който се нарича G-CSF. G-CSF представлява хормон, който стимулира производството на стволови клетки  в организма и го има естествено в човешкото тяло. Освен това G-CSF „помага” на стволовите клетки да преминат от костния мозък в кръвта. Именно този процес се нарича „мобилизация на периферна кръв”. Обикновено, мобилизирането става след няколко инжекции. Самите инжекции се поставят в мастната тъкан под кожата, като най-често се правят в корема, горната част на ръката или горната част на крака. Докато се поставят ежедневно инжекциите се правят непрекъснати кръвни изследвания, с който се следи кога стволвоите клетки е вероятно да са в периферната кръв.  Инжекциите може да поставяте сами или някой близък в дома си или пък разбира се това да се случва в болницата. Страничните ефекти от G-CSF са грипоподобни симптоми, болки в гърба, болки в краката и главоболие. За намалите неприятното усещане от поставянето на инжекцията, може да я държите  в хладилник и да я извадите от там 20 минути преди употребата ѝ. Препоръчва се поставянето на инжекциите с G-CSF да става в един и същи час всеки ден, както и да се помни точното количество на дневната доза. Един ден пропуск на поставянето на инжекцията може да намали мобилизацията и да се затрудни събирането на стволовите клетки.

СЪБИРАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ

Клетките се събират от кръвта и често може да се срещне израза „периферни кръвни стволови клетки“. Това е така, защото самата кръв е на костния мозък или извън него , от където идват кръвните клетки. 

Самото събиране на клетките става с т.нар. клетъчен сепаратор. Прави се постоянен поток от кръвта на пациента, която  минава през сепаратора и после се влива отново в пациента. Това може да звучи страшно и опасно, но всъщност само по 160мл са извън тялото на пациента във всеки един момент. Използва се централен венозен източник, който се поставя в деня преди извличането и се отстранява след като се съберат необходимото количество стволови клетки.

Този клетъчен сепаратор извлича стволовите клетки от кръвта чрез центрофуга. Това е въртящ се механизъм, който разделя клетките са различна тежест. Събраните стволови клетки се прехвърлят на интервали в банка. Другите клетки се връщат в организма на пациента.  Към кръвта се добавя лекарството ACD-A, което ще попречи на съсирването на кръвта в машината. ACD-A може да предизвика леко гадене, изтръпване на устните, носа или върховете на пръстите. Страничните ефекти не продължават дълго и се дължат на недостатъчно количество калций. Калциевите добавки се справят чудесно с тях. При някои пациенти се забелязва прималяване по време на процедурата, като най-често това се случва в началото, но повечето от пациентите не усещат никакви симптоми. Процедурата по събирането на стволови клетки трае няколко часа. След това се правят тестове в лаборатория, за да бъдат измерени, замразени и съхранени стволовите клетки. Тестовете ще покажат дали количествово на стволови клетки е достатъчно. Ако се окаже недостатъчно, може да се даде нова доза G-CSF, за да може пациента да се върне на другия ден за още една процедура по събиране на клетки.

Ако Ви предстои тази процедура, трябва да бъдете подготвени, че събирането на стволовите клетки може да продължи 4-5 часа и да отнеме няколко дни. Това означава, че ще стоите на едно място, докато сте свързани с машината. Хубаво е да предвидите някакви занимавки за себе си, докато тече процедурата- книги, таблет, изтеглете си някой филм и т.н. Облечете се в широки и удобни дрехи с лесен достъп до ръцете Ви. След процедурата може да извикате предружител да Ви прибере, в случай, че се чувствате изморени или отпаднали.