През зимните месеци диабетиците трудно могат да се справят със студеното време. Има обаче няколко неща, които могат да се направят, за да се предотвратят здравословни проблеми. Те включват вземане на предпазни мерки и ядене на храни, които могат да помогнат за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни.

 

Упражнение

Управлението на диабета през зимните месеци може да бъде предизвикателство. Студеното време може да затрудни хората с диабет да поддържат своя режим на упражнения. В резултат на това те могат да изберат да останат на закрито, да ядат повече и да избягват общуването.

Въпреки това, упражненията са важни за хората с диабет. Помага да поддържат тялото си топло, подобрява настроението и ви помага да спите по-добре. Освен това помага на тялото да използва инсулина по-ефективно. Може дори да намали риска от сърдечни заболявания.

Добър начин да започнете е да си поставите цел. Наличието на цел, към която да работите, ще ви даде чувство за постижение, което ще ви улесни да се придържате към рутинните си упражнения.

Световната диабетна асоциация препоръчва на хората с диабет да спортуват поне пет дни в седмицата. Това трябва да включва комбинация от аеробни и силови тренировъчни упражнения. Увеличаването на силата ви ще помогне за изгарянето на калории и ще подобри мускулната ви маса, което може да помогне за контролиране на кръвната захар.

Трябва да следите кръвната си захар преди и след консумация на алкохол. Ако сте диабетик, може да се наложи да коригирате инсулиновото си лекарство или да ядете повече въглехидрати, за да поддържате нивата на глюкозата стабилни.

През зимата може да е изкушаващо да посегнете към бутилка алкохол, когато температурата падне. Алкохолът обаче всъщност може да влоши състоянието ви. 

 

Храни за ядене

През зимния сезон диабетиците трябва да търсят храни, които помагат за контролиране на нивото на кръвната захар. Тези храни са с ниско съдържание на въглехидрати и съдържат много фибри. Това може да помогне на диабетиците да контролират теглото си, както и да предотвратят всякакви усложнения, свързани с диабета.

Някои от най-добрите храни за ядене през зимата за диабетици са:

Ябълките са чудесен източник на фибри. Освен това са с високо съдържание на витамини. Смятат се за едни от най-добрите плодове при диабет, защото имат нисък гликемичен индекс. Те също са богати на фитоестрогени и витамини от В-комплекс. Тези хранителни вещества помагат за подобряване на храносмилането. Разгледайте Зимен хранителен режим за пациенти с диабет тип 2 от д-р Александър Ботушанов

Сладките картофи са друг популярен избор за диабетици. Те съдържат няколко хранителни вещества, включително фитохимикал бета-каротин, който помага за намаляване на кръвното налягане и поддържане на здравословно тегло.

 

Предпазни мерки, които трябва да се вземат

Управлението на диабета през зимните месеци поставя нови предизвикателства. Освен ниските температури, промените във времето също могат да повлияят на лекарствата и оборудването за тестване. Затова е важно да вземете предпазни мерки, за да поддържате нивата на кръвната си захар под контрол и да избегнете усложнения.

Една от най-важните предпазни мерки през зимата е поддържането на здравословна диета. Въпреки че яденето на здравословни храни е задължително, може да е трудно да ядете големи количества храна или да останете сити, когато сте болни. Яденето на здравословни закуски обаче може да ви помогне да останете в ритъм.

Носенето на подходящи обувки също е важна предпазна мярка, която трябва да вземете през зимата. Правилните обувки ще ви помогнат да запазите краката си топли, като същевременно ще позволят адекватен кръвен поток. Ако краката ви са напукани или сухи, е по-вероятно да получите инфекция. Носенето на чорапи, които са направени от вълна, също ще ви помогне да се стоплите.

 

Есенна грижа за краката

Полагането на подходяща есенна грижа за краката, може да направи разлика между здравото стъпало и страданието от инфекция на стъпалото. Лошото кръвообращение и увреждането на нервите правят краката на диабетиците по-уязвими. В някои случаи тези проблеми могат да доведат до сериозни усложнения.

Лошото кръвообращение може да засегне диабетиците през цялата година, но е още по-лошо през зимата. Лошото кръвообращение прави краката на диабетиците по-податливи на инфекции и язви. Освен това зимното време може да доведе до суха кожа, което може да влоши проблемите с краката.

За да помогнат на диабетиците да запазят краката си сухи и топли през зимата, те трябва да носят влагоотвеждащи чорапи. Овлажняващият лосион може да помогне за предотвратяване на суха кожа и гъбични инфекции.