От загуба на коса или алопеция могат да страдат мъже и жени на всякаква възраст. Симптомите за наличие на косопад се разпознават лесно – губи се значително количество коса, което предизвиква оредяването ѝ или пълното ѝ изчезване от скалпа. Ако става въпрос за 100-150 косъма, това е естествен процес, но увеличеният им брой изисква предприемането на мерки.

Кое може да предизвика загубата на коса?

Като причини за косопада най-общо могат да бъдат посочени хормонални смущения, стрес, климатични промени, замърсявания, неправилно поддържане на косата, хранителен режим и др. Този тип се нарича „реактивен” и обикновено продължава под 6 месеца.

Коса може да се загуби и поради генетична заложеност и в този случай падането ѝ е прогресивно. То може да се предизвика и от някои болести, обикновено автоимунни. Приемът на някои видове лекарства, химиотерапия или лъчетерапия също могат да са възможни причини.

Какво е лечението?

Изтъняването на космите и загубата им понижава самочувствието. В по-голяма част от случаите на косопад след консултация с дерматолог се назначава съответното лечение. Най-ефективният метод е комбинираният, който включва:

Използване на подходяща козметика

Продуктите, които могат да помогнат, преди всичко трябва да са качествени. Специалните шампоани, балсами, маски, тоници и др. козметични такива ще заздравят космения фоликул с внимателно подбраните си съставки. Препоръчва се медицинска козметика, тъй като е дерматологично тествана. Тя е без парабени, винаги е хипоалергенна и е съобразена с последните достижения в областта на кожните изследвания.

Балансирано хранене

Дефицитът на определени хранителни вещества може да се отрази на доброто здраве на косата. Витамините от група В, витамини С, А, К и желязото подпомагат борбата с косопада.

Полезни храни за косата са рибата, бобовите растения, ядките, плодовете и зеленчуците, млечните продукти и яйцата, тиквените семки, пълнозърнестият хляб и др.

Неблагоприятно се отразява на косата прекалената консумация на алкохол, силното кафе и чай в големи количества. 

Добрата храна не само ще намали загубата на коса и ще я укрепи, но ще се отрази благоприятно на кожата и ноктите.

Лечение с помощта на филър за коса и мезотерапия

Днес са познати редица иновативни методи и процедури за профилактика на косопад и за възстановяване на скалпа след загубеното окосмяване.

С помощта на филър – DR.CYJ Hair Filler, съдържащ седем биомиметични пептида, на скалпа се осигурява трансдермална доставка и 0,7% хиалуронова киселина. Възстановява се растежът в засегнатите зони, косъмът връща здравината си и се ограничава побеляването.

При мезотерапията в окосмената част на скалпа с използването на инжекционен начин се въвеждат витамини, микроелементи и др. по дадена схема. Инжекционното лечение на косопад се отразява добре на скалпа, като го подхранва, действа стимулиращо на космените фоликули и заздравява косъма. Процедурата е подходяща за жени и мъже на всяка възраст, като обикновено дамите забелязват по-рано първите признаци на загуба на коса.

За да бъдат постигнати максимално бързо добри резултати и при двата пола, важно е лечението да започне колкото се може по-рано. Присаждането на коса също е опция като дългосрочно решение, за да могат хората, изгубили коса, да върнат самочувствието си.