+ Полезни съвети за собственици на автомобил-автоматик

 

Купуването на нова кола или научаването на шофиране може да бъде едновременно вълнуващо и понякога обезсърчително. Изборът дали да шофирате с автоматична или ръчна кола е само едно от многото важни решения, които ще трябва да вземете относно шофирането, особено при учене.

 

 

Каква е разликата между ръчната и автоматичната трансмисия?

Известна още като скоростната кутия, най-често срещаната трансмисия е ръчна, което ще разпознаете по педала на съединителя. За да се смени предавката, водачът трябва да натисне педала на съединителя - за временно изключване на двигателя от пътните колела - преди да избере следващата предавка и след това да освободи съединителя.

Автомобил с автоматична скоростна кутия означава, че автоматично избира предавката, която отговаря на скоростта на автомобила. Това прави, като временно изключва задвижването към пътните колела, докато сменя скоростта. Технологично, това се постига с помощта на течно съединение, наречено конвертор на въртящ момент, но по-голямата част от автоматиците днес разполагат с автоматизирани съединители за по-добра икономия на гориво.

 

Каква е причината хората да предпочитат автомобили-автоматик?

По данни за 2018 г. в България има регистрирани около 3,5 млн. броя автомобили, данните не са постоянни, тъй като всяка година на територията ни се внасят по около 100 хиляди коли втора ръка, както и се дерегистрират в КАТ няколко десетки хиляди автомобила.

Огромното количество автомобили на пътя у нас, заедно с инфраструктурата и населеното място са причина за едно от най-неприятните неща за един шофьор – Трафика. Най-често в големите населени градове, трафикът е сред основните причини все по-предпочитани да бъдат автомобилите с автоматична скоростна кутия.

 

Други предимства на колите-автоматик са:

 

1. По-лесни за шофиране: Основното предимство на автоматичните автомобили е, че те се считат за по-лесни за управление от ръчните превозни средства. В края на краищата няма да е необходимо да се притеснявате от смяната на предавките, когато се сблъскате с нова ситуация, а освен това да се притеснявате за натискането на съединителя, тъй като нямате такъв педал. Всичко, което ще трябва да знаете, е как да превключвате между шофиране напред, заден ход и паркиране. Останалото се управлява от колата. За нервния шофьор това може да бъде особено полезно, тъй като означава по-малко неща за притеснение и по-малък потенциал за объркване по време на шофиране. Също така ви позволява да се концентрирате върху пътя, а не върху това, което правите с ръце и крака.

2. Точност:  Когато става въпрос за управление на кола с ръчни скорости, точността е един от най-големите проблеми, с които хората се сблъскват. За успешната смяна на предавките времето е от съществено значение. Трябва да сте с правилната скорост и да завършите движението бързо. Ако не го направите, това може да доведе до смилане на зъбните колела и повреда на трансмисията. С кола с автоматични скорости, няма нужда да се притеснявате за това. Преходите между предавките ще бъдат приятни и плавни, освен че ще бъдат точни всеки път. Това означава, че вече не е необходимо да се притеснявате за времето за координация – съединител-предавка.

3. По-лесно управление в трафик: Всеки опитен шофьор може да ви каже, че едно от най-смущаващите неща за съвременното шофиране е  трафика. Пренебрегвайки ефекта, който той оказва върху пътуването ви от гледна точка на загубено време, може да се добави допълнително ниво на стрес, ако шофирате с ръчно превозно средство. В крайна сметка, поради спирането и стартирането, което ще правите многократно, износването на педалите и скоростната кутия е преждевременно. С автоматична кола нищо от това не е проблем. Всичко, за което трябва да помислите, е да се ускорите, когато трябва да продължите напред и да спирате, когато трябва да спрете. Няма допълнително лутане с педали, което прави цялото преживяване много по-просто.

4. Продажбена стойност. Макар тенденциозно да се  увеличава броя на шофьори на автомобили с автоматична скоростна кутия, възможностите за закупуване на такъв автомобил не са толкова големи, особено на втора ръка МПС. От друга страна данните показват, че такъв тип коли държат високи цени за дълъг период от време. Причина за това се явява по-редкия ремонт на автоматични скоростни кутии и поддръжка.

 

Какво представлява шофьорския курс за категория – B- автоматик?

От 2011 година у нас има възможност за придобиване на  Свидетелство за правоуправление на кола c автоматична скоростна кутия. То се различава от тoвa зa aвтoмoбил c ръчнa. Aкo нa първото, на шофьорската ви книжка пише само В, нa втoрoтo дo буквaтa e дoбaвeнo B в cкoби (78). От Пътна полиция данните за 2017 г. сочат, че приблизително 500 човека годишно придобиват такова Свидетелство.

Свидетелството за управление на МПС за категория "В" позволява управление на леки, лекотоварни и товарни автомобили само с автоматична предавателна кутия/автоматик  и с допустима максимална маса включително и товара до 3,5 тона и до 9 места.

Обучението, стандартно не се различава от това за категория B – теоретично и практическо.

Теоретичното обучение включва 40 учебни часа, след което кандидата преминава вътрешен изпит по теория и се назначава официален изпит по теория пред ИA(AA) (изпълнителна агенция автомобилна администрация).

Всеки изпитен тест се състои от 45 изпитни въпроса, на които кандидата, не трябва да допусне повече от 10 наказателни точки, за време от 40 минути.

Практическото обучение се състои от 31 учебни часа, след което се полага вътрешен изпит по практика и се назначава официален изпит по практика пред ДАИ (държавна автомобилна инспекция), с автомобил от  тази категория.

Обучението и изпита по практика включват управление на автомобила в градски условия по правилата за движение.

От фундаментално значение по-време на курса е да бъде детайлно обяснено спецификата на типа автомобил и присъщите му характеристики – както и да бъде разгледано детайлно устройството на автомобила.

 

Няколко съвета за току що взелите книжка категория B(78) автоматик:

Не експлоатирайте автоматичния си автомобил за някои от следните неща: надпревара с други коли, боксуване в снега, както и теглене на други МПС и ремарке (освен, ако не е наложително). Последствията са: прегряване на маслото в трансмисията. Когато маслото се нагрее повече от необходимото - се получават сажди, които запушват хидравликата и соленоидите.

Винаги сменяйте предавките на автоматика при спряло превозно средство, а не по-време на маневриране. Така няма да подлагате агрегата на огромно натоварване.

Тъй като автоматичните превозни средства са предпочитани за градски условия, процедурата по смяна на масло за автоматична скоростна кутия трябва да бъде своевременно извършвана и урегулирана спрямо експлоатацията на автомобила. Никога не забравяйте да смените маслото си навреме.

Винаги бъдете в режим N – неутрален при теглене на автоматичен автомобил. Задължително преди това трябва да се прочете и указанието на производителя за това, как се действа в подобни случаи. Повечето компании залагат на една и съща стратегия – 50-50, тоест теглене на разстояние до 50 км с максимална скорост от 50 км/ч.

 

Oт разликата в изпиcвaнeтo нa кaтeгoриятa органите за реда и движението по пътя  ca нaяcнo, чe вoдaчът нямa прaвo дa ce кaчвa зaд вoлaнa нa прeвoзнo cрeдcтвo cъc cъeдинитeл. Aкo тoвa ce cлучи caнкциятa зa нeгo може да бъде глoбa в размер от 100 дo 300 лeвa.

Отдeлнo има възможност за сваляне рeгиcтрaциoннитe тaбeли  на автомобила зa cрoк oт пoлoвин дo eднa гoдинa, зaщoтo водачът ce вoди нeпрaвocпocoбeн.