Да бъдеш водач е много повече от просто да държиш волана с двете си ръце и да натискаш спирачки там, където има нужда. Има и други неща, които трябва да съобразите като всички груби и некомпетентни шофьори на пътя заедно с вас. Това изисква предприемането на отбранителен подход в шофирането, предотвратяването на инцидент и разбира се ограничаването на устната обмяна с другите участници в движението.

 

Какво трябва да направите:

Някои от основните неща, които не е нужно да правите докато шофирате, включват пиене и каране на моторно превозно средство, грижа за плачещото бебе на задната седалка или търсенето на CD диск от жабката и най-често срещаното, отговарянето на обаждания или съобщения по телефона. Има обаче още един основен проблем, който шофьорите пренебрегват – необходимостта от сън. Един на всеки шест смъртоносни катастрофи включва сънлив шофьор. Всеки път, когато вашите умствени способности и тези за реакция са повлияни от приема на алкохол, липсата на сън, медикаменти, стрес или просто студеното време навън, препоръчително е да стоите настрана от шофирането.

 

Какво трябва да съблюдавате

При шофиране първото нещо, което всеки шофьор трябва да има предвид е, че не всички на пътя са компетентни шофьори и спазват законите по пътищата. Бъдете мнителни, че другите шофьори знаят какво правят и винаги очаквайте непредвидими действия от тях. Очевидно не четете чужди умове, така че няма как да знаете какво ще направи колата управлявана до вас.

 

Абсолютните закони на пътя

Дръжте разстояние при шофиране. Бъдете готови за неочаквана опасност. Започнете да спирате рано, ако видите проблем пред вас. Това ще ви даде повече време и пътно пространство за безопасно спиране и ще даде на шофьорите зад вас възможност също да реагират максимално бързо. Ако изчакате до последния момент, шофьорите зад вас може да не разполагат с достатъчно време или място за спиране. Не случайно това да спазваме дистанция е едно от основните неща, на които ни учат по време на шофьорските курсове.

 

Агресивно и защитно шофиране

В Кампала (столицата на Уганда) учат бъдещите шофьори на т.нар. отбранително и агресивно каране. Движейки се отбранително ,това включва проявата на учтивост и толерантност към другите на пътя. Например, ако видите някой, който се опитва да премине във вашата лента, оставете го дори и да не е подал сигнален мигач. Доста често, макар и извън правата си, е редно да направите точно това. Да бъдеш агресивен означава да не позволяваш на друг шофьор да нарушава твоите права на пътя. Но нека се замислим тези права законовите ли са, или са тези, които сами си даваме ?  Ако сте зад една бавна кола и няма начин колата да мине в дясна или по-бавна лента, просто забавете. Не се опитвайте да накарате шофьора да се движи по-бързо като натискате клаксона и мигате със светлините.

 

Излишно е да казваме, че всички искаме да стигнем до нашата дестинация по-рано, но с превишаването на скоростта само увеличаваме риска от злополука. Едни от най-важните и най-лесни неща, които можем да направим, за да станем по-добри водачи са:

Да имаме реална представа за времето, което ще ни отнеме да стигнем от точка А до точка Б. Как най-лесно да направим това? Новите умни устройства, които ползваме за навигация вече дават информация за времето за шофиране от нашето място до крайната дестинация. Преди тръгване можем да се улесним, като изчислим времето си за шофиране и просто не се тормозим, че времето не ни стига и трябва да караме с несъобразена скорост.

  •  

Да проверим дали пътя, по който ще се движим не е в ремонт или в момента има натоварен трафик и задръствания. Отново има агенции за пътната обстановка в реално време, които да ни дадат последна информация, която да е достоверна.

  •  

Да проверим колата си! Колкото и да бързаме, никога не трябва да пропускаме да прегледаме основното състояние на колата си. Ако не можем да го правим всеки ден, то поне веднъж в седмицата можем да поглеждаме за нивото на маслото ни, спирачна и чистачна течност, налягане на гумите и разбира се наличие на аптечка, пожарогасител и триъгълник в багажника. Основните проверки на регулярна база се учат и остават като задължителни за всеки водач на МПС още от шофьорските курсове и автоинструкторите.

 

Тракции и контрол на стабилността

Загубата на сцепление при шофиране може наистина да бъде основната причина за ПТП. Всъщност, качете се на автомобил със задно предаване в хлъзгави условия веднъж и сами ще разберете смисъла на доброто сцепление. Задните колела губят сцеплението доста лесно в сравнение с предните задвижващи колела, тъй като има по-малко тегло над колелата. Производителите винаги са знаели този проблем и именно за това са включили системи за контрол на сцеплението.

 

Какво е тягата?

Просто казано, това е хватката, която гумите на вашия автомобил имат на пътя. Стъпките са ускоряване, завъртане и спиране, а когато гумите ви имат малко или нищо от това, колата ще се плъзне. Устройствата за контрол на сцеплението в колата ще помогнат за предотвратяване на тази загуба на сцепление, така че вашите гуми да имат сцепление, за да ускорят, да се завъртат и да спрат по най-добрия начин.

 

Тип и как работят

Най-често срещаното и добре познато устройство за контрол на сцеплението е антиблокиращата спирачна система (ABS). ABS е конструиран така, че да предпазва колелата от заключване при паника или внезапно спиране. Както се предлага на пазара от повечето производители на автомобили, но и свързани с ABS, Traction Control се използват, за да се предотврати задържането на задвижващите колела при ускоряване. С помощта на ABS скоростните сензори на автомобила на колелата, компютърът за контрол на сцеплението сравнява скоростта на задвижващото колело с пътната скорост на автомобила. Ако има загуба на сцепление по време на ускорението, има няколко начина, по които Traction Control забавя задвижващите колела, за да могат да възстановят сцеплението. Най-често срещаният метод е да се използва спирачната система. Когато задвижващите колела губят сцеплението, компютърът на ABS може да натисне спирачката на колелото, която е загубила сцеплението, за да го забави, за да може отново да стигне до захват. Друг метод за забавяне на подхлъзгащите колела е да се намали количеството мощност, приложена към тях.