Банковите продукти се развиват и подобряват по експресен начин. Сега за плащане в магазин дори не е нужно наличието на карта. Купувачът може да извърши плащане с телефон или специални часовници, гривни и др.

Такава операция стана възможна поради факта, че се появи нов продукт - безконтактна карта. Не е необходимо да се показва или предава на касата, а операцията се извършва за части от секундата. Без съмнение това е много удобно, но наистина ли е безопасно?

Безконтактната банкова карта е позната пластмасова карта с вграден RFID етикет. С прости думи, картата съдържа специален чип с антена, който предава информация по радиоканал към терминала. Сега почти всяка точка за плащане има нови модели терминали, способни да открият такъв маяк.

Какви са опасностите от безконтактна карта и как да я забраним

Появата на карта за безконтактно плащане, несъмнено дава на потребителя много удобства. Освен това можете да плащате с помощта на джаджи. Наличието на NFC функция в тях ви позволява да извършвате плащане без наличието на пластмаса изобщо. Много експерти уверяват, че подобни възможности са абсолютно безопасни, тъй като разработчиците са обърнали голямо внимание на защитата на поверителна информация. И това е вярно. И така, каква е уловката?

Всъщност въпросът за защита на средствата на клиента не е задача само на банката. С появата на нови функции и възможности човек просто свиква с комфорта и забравя за елементарните правила за безопасност . Например, ако клиент извърши плащане с помощта на гривна, той не трябва да я губи. Същото важи и за самата безконтактна карта. Просто този, който ги намери, ще може да прави покупки неограничено до определена сума пари, а самият потребител може да не е наясно с това, поне докато не забележи загубата. 

За да забраните безконтактното плащане, трябва да се свържете лично с офиса на банката, издала картата, или като се обадите на горещата линия на финансовата институция. Естествено и в двата случая трябва да потвърдите самоличността си с документи или класифицирана информация.