На 14 юни светът ще впери своя поглед в Русия и ще го задържи там цял месец. Започва Световното първенство по футбол! 32 отбора ще влязат в битка за най-ценния футболен трофей, но само един от тях ще се окичи с прозвището Световен шампион след финала на 15 юли.

 

Сериозните фаворити за спечелването на Мондиала са поне 7 и са добре познати. Сред тях личат имената на отборите на настоящия шампион Германия, петкратния носител на титлата Бразилия, водения от гения Меси Аржентина, европейския първенец Португалия и талантливите състави на Испания, Франция и Англия. Въпросът кой ще спечели Световното първенство се задава все по-често, но за да можем да направим успешна прогноза, трябва да разгледаме внимателно силните и слабите страни на фаворитите и да потърсим няколко ключови фактори за успеха.

 

Класата и опита на състава

 

Безспорно един от най-важните елементи за всеки отбор е индивидуалната класа на състезателите в него. Макар и понякога резултатите във футбола да не са най-логичните, в повечето случаи на терена триумфира тимът с най-силните и най-добре подготвени футболисти. Задължителна добавка към това е и опитът. Историята помни много талантливи отбори, които не успяват да стигнат до успеха именно поради липса на опит. Вземайки предвид тези фактори, ние задължително трябва да обърнем внимание на шансовете на Германия, Бразилия, Испания и Аржентина. 

 

Селекционерът на отбора

 

11 класни футболисти невинаги означава силен отбор. Тежката задача да изгради колектив и да подреди всички елементи от пъзела се пада на селекционера на тима. Колкото по-опитен и авторитетен е старши треньорът, толкова по-големи са шансовете му да превърне отбора в добре работеща машина. Не без значение е и факторът продължителност начело на състава. Тук изпъкват имената на Йоги Льов (селекционер на Германия от 2006 г. с вече една спечелена световна титла), Дидие Дешан (селекционер на Франция от 2012 г.) и Фернандо Сантош (начело на Португалия от 2014 г. със спечелeна европейска титла).

 

Традициите

 

Футболът е спорт, в който традициите често оказват своето влияние. Досега едва 8 нации са ставали световни шампиони (Бразилия, Италия, Германия, Аржентина, Уругвай, Франция, Англия и Испания) и все по-трудно става някой друг отбор да влезе в тази елитна компания. За последно успя да го стори Испания през 2010 година. Много тимове през годините са имали силни състави, но в решаващите моменти често липсващото звено се оказва манталитетът на победител.      

     

Програмата

 

Важна предпоставка за успех на Световното първенство е жребият. Отборите, които имат късмета да попаднат в по-лесна група в първата фаза на шампионата, получават предимство пред останалите. Те имат възможност да намерят своя ритъм в двубои с по-преодолими съперници в началото и да запазят голяма част от силите си за елиминационната фаза. В такава ситуация на настоящия Мондиал са Испания (в група с Мароко, Иран и Португалия), Бразилия (заедно с Швейцария, Сърбия и Коста Рика) и Франция (с противници Австралия, Дания и Перу). Не така стоят нещата с отбора на Аржентина, който попадна в групата на смъртта заедно с тимовете на Хърватия, Исландия и Нигерия и ще трябва да хвърли доста усилия, за да продължи на осминафиналите.

 

Да направиш успешна прогноза за световен шампион не е от най-лесните задачи, но колкото по-информиран е изборът, толкова са по-големи шансовете за точно попадение. Подробен анализ на всеки от фаворитите за световната титла по гореизброените можете да откриете на сайта www.betreview.net. Приятно четене!