Мото ездата е хоби и начин на живот за мнозина любители на силните усещания и високите скорости. Без оглед на това колко време прекарвате на мотора си, инвестицията в качествена каска за мотор е сред най-важните. Този тип аксесоари е сред задължителните, с които следва да разполагате, докато сте на пътя.

Мото каските има своите далечни исторически корени, като основната им функция - защитата на главата от тежки наранявания, е непреходна. С тази разлика, че съвременните моторни каски са усъвършенствани и далеч по-комфортни от първите си събратя.

 

Мото каска - от военен шлем до животоспасяващ мото аксесоар

 

Военният шлем всъщност е първообраза на каската за мотор. Още в дълбока древност човечеството е изобретило военните шлемове. Древните воини не са яздили мотори, а коне, но основен приоритет в боевете отново била защитата на главата от наранявания.

Първият патент за конструиране на каска се появява през 50-те години на миналия век. Именно по нея започват да се проектират и произвеждат каски за мотори, чиято еволюция продължава и до днес.

Неврохирургът д-р Хю Кернс създава първата екипировка за мотор през 1935г. Причината била смъртта на полковник Лорънс Арабски, който загива при пътен инцидент с мотора си, карайки без каска.

Кернс прави проучвания на над 2000 смъртни случаи с участието на мотористи в търсене на това да разработи защитна екипировка за мотористи. Вследствие на труда на Кернс се появяват и първите шлемове за мотори.

През 1961г. Австралия въвежда задължителното носене на каска за мотор. Тук се създава и един от най-строгите стандарти за качествена защита на каските, известен като австралийско-зенландския AS/NZS 1698:2006 стандарт.

Бившата СССР също въвежда задължението за носене на каска от мотористите през 1967 г. Това правило постепенно става задължително и в други страни по света. Нарастващият брой на мотористите, свързаните с тях инциденти и най-вече смъртността след удар в главата са основните причини този закон да продължава да е действащ и до днес.

Изследвания сочат, че смъртността, вследствие на удар в главата при инцидент с мотор, е около 80%. Близо 20% от смъртните случаи на пътя са с мотоциклетисти. Цифрите достатъчно ясно показват важността на мото каските за всеки мото ездач.

 

Каска за мотористи - видове и основни специфики

 

Днес на пазара се предлагат множество модели и марки каски, като голяма част от тях се класифицират по типа практикувана мото езда. Основните видове каски, между които можете да избирате, са: 
    • Full face каска - считана е за най-надеждния тип мото каска, тъй като покрива всички уязвими зони на главата, предлага и отлична шумоизолация; 
    • Модуларна каска (flip up) - предлага отлична комбинация между комфорт и практичност, шумоизолиращата ѝ функция не е на най-високо ниво, но има отварящ се визьор; 
    • Ендуро каска (dual sport) - функционално и дизайново наподобява каска за кросов мотор. Този тип предоставя отлична комбинация между кросова и пистова каска; 
    • Кросова каска - характерна за нея е издължената долна челюст, осигуряваща отлична вентилация, предоставяща високо ниво на защита при екстремни терени; 
    • Open face каска - предоставя добра защита, мултифункционалност и комфорт по време на езда.