Според много учени бягането е здравословно физическо занимание, ползите от което са многобройни, като едни от тях са: понижаване на кръвното налягане, отслабване, повишаване капацитета на белите дробове и много други. За да тренирате бягане не вие нужна кой знае каква екипировка, но-най важната част от нея са маратонките за бягане.

 

Специализираните маратонки за бягане не само осигуряват удобство, те осигуряват подкрепа на свода на ходилото, което е особено важно при превенцията на травми и добрите резултати, когато бягате за време.

 

Омекотен среден слой на подметката

Американският Съвет по Тренировки са установили, че правилната мекота на средният слой на маратонките е най-важната характеристика на обувките за бягане. Под среден слой се разбира зоната между възглавничките на ходилото и петата. Според изследвания правилната мекота на средната зона намалява напрежението върху петата, глезена и пръстите при бягане. В по-малка степен, но също така се отразява и на напрежение в колената, кръста и дори гърба. При използването на неудобни обувки при бягане може да получите дискомфорт и болки в тези области.

 

Свод

Има модели маратонки, които са предназначение за дюстабанлии – хора с липсващ или нарушен свод на стъпалото. При такива хора умората и болките се натрупват бързо, когато се движат и спортуват с неправилните за тях обувки. Повечето маратонки за бягане осигуряват подкрепа на свода, което е от особено важно значение за удобството и редуцирането на травмите според експертите. Най-голяма ползва от стабилният свод имат хората с плоски стъпала, но и хората с висок свод също биха имали ползи при изборът на правилната обувка за тях.

 

Превенция на травми

Специализираните обувки за бягане спомагат за намаляването на травмите по време на спорт. Както споменахме по-горе омекотяването на средната част и стабилният свод са най-важните предпоставки за това. Отделно с добра външна част на подметката изработена с качествен материал и добри грайфери се намаля риска от подхлъзване и падане, когато се спортува при неравен и влажен терен. Спрямо терена на който ще спортувате има различни видове маратонки и специализирани подметки.

 

Подобряване на резултатите

С правилните маратонки за бягане не само ще вие по-приятно и комфортно, но и ще видите подобрение на вашите резултати – по-добро време, по-висока средна скорост или по-малко натрупана умора за дистанцията, на която бягате.

 

В заключение само може да споменем, че едно е да бягате с обикновени маратонки или с такива предназначени за друг спорт, и съвсем друго е да бягате с маратонки, предназначение и изработени специално за бягане. Така намалявате риска от травми, имате повече комфорт и най-вече по-добри спортни резултати.