Не е нужно да търсим много, за да открием поредната нашумяваща диета, която уж ще разреши всичките ни проблеми с излишните килограми. То не беше разделно хранене или пък "Зоната", а защо не и картофената диета? Сега е модерно да се говори за кето или т.нар. нисковъглехидратен режим.

Истината обаче е, че кетото не е нещо ново, а се е развивало доста дълго време. И макар да не е решението за всеки един човек, нисковъглехидратното хранене може да е точният избор за вас. Едно от предимствата му е, че позволява доста храни, които хората смятат за вредни. Така че е лесно да бъде следван и нищо не ви пречи да си поръчвате вкусотии по ресторанти или платформи като тази на Foodpanda.

Въведение в нисковъглехидратното хранене

Както може би знаете, основните хранителни групи са три – белтъци (протеини), мазнини и въглехидрати. За да живее, човешкият организъм се нуждае както от белтъци, така и от някои видове мазнини. Въглехидратите обаче не са ни необходими – тяхната единствена цел е да ни дадат енергия.

Тялото обаче е много умно – то може да извлича енергия както от въглехидратите, така и от другите две групи. С кето диетата се стремим да изключим почти изцяло въглехидратите, за да дадем на тялото възможност да се адаптира към горене на мазнини.

Как работи този тип хранене

Когато не му даваме въглехидрати, тялото се принуждава да използва нашите запаси, а като свърши и с тях, то преминава към горене на мазнини. Ако ние продължаваме да ядем ниски въглехидрати (по-малко от 20 грама на ден), тялото винаги ще е в това състояние на горене на мазнини, а не на въглехидратите от храната.

Предимството на това е, че когато се храним с храни, богати на протеини и мазнини, ние се засищаме много по-бързо и тялото по естествен начин започва да отслабва. Така не чувстваме глад, какъвто бихме чувствали на една диета например. Хормоните, свързани с храненето, също се нормализират и така не си връщаме старите килограми.

Какви храни да избягваме и какви можем да ядем

Както уточнихме, нисковъглехидратното хранене изисква да не консумираме повече от 20 грама въглехидрати на ден. Това означава да стоим надалеч от всякакво сладко, повечето плодове, бобови култури, картофи, хляб, ориз, зърнени култури и други такива храни. На първо лице изглежда почти невъзможно. Обаче се замислете какви храни ви остават – всякакво месо, включително мазно такова (да, сланината е позволена), масло, млечни продукти (без самото мляко), зеленчуци (спанак, тиквички, патладжани, марули, репички и прочие) и други.

Тоест спокойно можете да си изядете един хубав бургер, но просто без хлебчето. А и все повече ресторанти приготвят кето ястие. За щастие, можем да кажем, че и по отношение на доставка на храна София има какво да предложи, така че гладни няма да останете.

Като всяко начало, това с кето диетата също не е лесно. Хубавото тук е, че щом свикнете да стоите надалеч от въглехидратите, няма да имате проблем с лишенията, защото тук не се ограничавате по никакъв друг начин. Слушате тялото си и когато му се яде, просто му давате да яде – стига да не е въглехидрат!