Печеното телешко месо е идеално не само за всекидневното делнично меню, но и за основно ястие на празничната трапеза. Използвайки съветите на професионалните готвачи, можете лесно да приготвите изискан кулинарен шедьовър от малко парче говеждо месо. Когато се пече, говеждото запазва естествения си вкус, аромат и всички полезни свойства, но само ако го готвите според всички правила.
Обикновено преди печене говеждото се маринова първо в лимонов сок, мляко, вино или соев сос с добавка на пикантни подправки и ароматни билки.

Може да добавите цитрусови плодове и други кисели плодове като цариградско грозде, сливи и ананас към вашата марината. Ако решите да добавите лук, не забравяйте да го настържете. Избягвайте оцета, тъй като той убива вкуса на говеждото.

Времето за мариноване зависи от дебелината на парчето и наличието на време: можете да държите месото в марината колкото искате - колкото по-добре е напоено с марината, толкова по-вкусно ще се получи ястието. Можете да напълните месото с чесън, бекон, зеленчуци и подправки - ще ви бъде доста трудно да устоите на такъв деликатес!

Говеждото се пече във фурната в специален съд с дебели стени или върху лист за печене, като се залива със сока, който се отделя. През първите 20 минути трябва да се пече на висока температура от около 200-250 ° C, а след това я намалете до 180 ° C. Този метод „запечатва“ течността в месото, така че говеждото не изсъхва и остава много нежно.
Ако искат да имат успех, начинаещите готвачи е по-добре да използват фолио за печене, при използването на което се създава благоприятен микроклимат и се запазват всички сокове. Все пак в края на готвенето е по-добре да извадите месото от фолиото и да го изпечете на скара. И още една тънкост - ако попаднете на много жилаво парче говеждо месо, печете го 7 часа във фурна, загрята до 100 ° C - така ще стане по-меко и вкусно. 
Източник: vsichki-recepti.com