Каму-каму е една от многото суперхрани, която у нас можете да намерите в здравословните магазини. Тя се продава на прах или под формата на био сок.

Каму-каму е храст, от семейството на миртите, който достига до височина от 6 метра. Той е осеян с малки лилаво-червени плодчета, които са изключително полезни защото в 100 грама от тях се съдържат до 2000мг витамин С. Растението е диворастящо по родните си места в Бразилия и в Перу, където се консумира в сурово състояние или под формата на сок.

Поради изключителните ползи, които оказва на здравето обаче, то се отглежда и в големи плантации, за да задоволи голямото търсене в Европа, Америка и Япония. За да достигне до всяка точка на света, то се преработва на прах, който е с приятно кисело-плодов вкус. При този процес се извлича цялата течност от плодовата маса, след което следва изсушаване и фино смилане.

Освен, че е богат на витамин С, каму-каму съдържа 10 пъти повече желязо, 3 пъти повече витамин В3 и два пъти повече витамин В2, в сравнение с портокалите и лимоните.

Ползите от приема на това растение са много големи, защото то е полезно за белия дроб, за зрението, за кожата и косата,както и за подсилване на имунната система, като предпазва организма от вирусни инфекции. То поддържа колагена в ставите и подобрява функцията на сърцето, черния дроб и мозъка.Освен всичко това се смята и за доста добър афродизиак.

В кулинарията каму-каму се използва при направата на сладкиши, бисквити или домашен сладолед. Като напитка е идеален за приготвянето на лимонада, която едновременно освежава и дава на организма необходимото количество витамин С. За да си я направите  ви трябват 4с.л. каму-каму на прах, 4с.л. сироп от агаве или друг плодов сироп, 1ч.ч студена вода и лимон. Всички съставки се смесват с водата, слагат се няколко бучки лед и резен лимон.