Репортерът Еленор Гибсън от сайта “Dezeen” е направила селекция от топ 10 необикновени и впечатляващи стълби за изминалата 2016 година. 

От минималистични метални стълби до масивни стъпала, покрити с бетон, невероятните архитектурни творения имат изключително артистичен изглед.

 

  1. 1.Това креативно стълбище от стомана се нарича „Vlooyberg Tower“ и е проект на белгийското студио „Close to Bone“. Оригиналната метална конструкция изглежда така сякаш преодолява гравитацията, а от върха на стълбите се открива уникална гледка към близките зелени хълмове.

  2.  
  3. 2.Тези минималистични метални стълби са изработени от тънки листове стомана, с дебелина само 6 милиметра. Дело са на лондонското студио „Бел Филипс“. Семплият дизайн се допълва от тънкия парапет, който е позициониран от страна на тухлената стена.

  4.  

3.Това изящно бетонно стълбище се намира в музея „Unterlinden“ в Колмар, Франция. Спираловидните стълби представляват връзка към подземни галерии.

 

4.Още един стилен пример за спираловидно бетонно стълбище, този път в крайбрежна японска къща. Интересният проект е дело на студиото „Kazunori Fujimoto Architect & Associates“. Креативните изчистени стълби нямат никакъв парапет и напомнят за източния стил в интериора.

 

5.Тези бели метални стълби се намират в един луксозен парижки апартамент и са идея на студиото „Les Ateliers Tristan & Sagitta“. Оригиналното стълбище започва с масивни дървени стъпала и прераства във фини бели стъпала, водещи към втория етаж на мезонета.

 

6. Тези интересни вити стълби в червен цвят се намират във вила в Алпите и са дело на италианското студио „Pedevilla Architects“.  Металните стълби са в синхрон с нюансите на червеникавата вила, разположена високо в планинските масиви.

 

7. Британският архитект Люк Лоуингс, в сътрудничество с американския скулптор Джеймс Карпентър, е създал тези невероятни стъклени стълби. Те водят към терасата на един от луксозните апартаменти в Хонг Конг.

 

8. Еклектичните оранжеви стълби са по идея на архитекта Мартин Дуланто. Те са в пълен контраст с останалата част на стилната къща. Оригиналното стълбище е акцентът в този бял дом с преобладаващи светли нюанси.

 

Това са само част от най-впечатляващите стълби и стълбища за тази година, които си спечелиха място в сърцата на редица архитекти и дизайнери.