Навярно, ако миете зъбите си всеки ден с паста и вода за уста, а след това го почиствате и с конец, вярвате, че полагате перфектна грижа за красотата на усмивката си. Но дали е така? Всъщност, има редица други фактори, които може да не осъзнавате как вредят на зъбите ви. Именно тези вредни навици могат да бъдат основната причина за възпалени венци и различни заболявания на зъбите ви, без дори да подозирате.

 

Независимо дали използвате ежедневно паста и вода за уста, това съвсем не означава, че успоредно не увреждате емайла на зъбите си, не ги оцветявате в жълто или не насърчавате развиването на бактерии, които в по-късен етап ще предизвикат кариеси. Точно затова трябва да се наясно кои са навиците, които може да притежавате, увреждайки здравето на усмивката си. Запознайте се с тях и разберете как да коригирате:

 

  1. Не предпазвате зъбите си.
  2.  

Ако тренирате спортове, като футбол, хокей, бокс, борба или различни бойни изкуства, то задължително използвайте протектор за уста. В противен случай вие излагате на огромен риск зъбите си. Можете да намерите подобни протектори за уста в повечето спортни магазини, така че не се колебайте да се сдобиете с такъв.

 

  1. Скърцате със зъби
  2.  

Не всеки осъзнава, че скърца със зъби, особено ако го прави по време на сън. Схванатата челюст или главоболието сутрин могат да са идикатори, че скърцате със зъби. Този навик, обаче е опасен за емайла ви, той предизвиква чувствителност и чупливост на зъбите в последствие. За да се предпазите от този навик трябва да си вземете нощен протектор и обезателно за се консултирате с вашия стоматолог.

 

  1. Ядете грешните храни
  2.  

Разбира се, хранителното ви меню е критичен фактор, който много често се пренебрегва, когато става въпрос за поддържане на красива усмивка. Истината е че трябва да се съобразявате с приема на храни и напитки, ако се стремите към бели и здрави зъби. Захарните изделия, различните киселини в напитките, желираните бонбони сериозно влияят на здравето на устата ви. Затова е нужно да миете зъбите си добре, възможно най-бързо след употребата на подобни храни.

 

  1. Пушите
  2.  

Цигарите увеличават риска от възпалени венци и сериозно увреждат емайла на зъбите ви. Затова е добре да ги ограничете до минимум.

 

  1. Пиете кафе и червено вино
  2.  

Комбинацията от тези две напитки е пагубна за вашите бели зъби. Добрата новина е че можете да се възползвате от професионално избелване на зъбите ви при естетичен стоматолог и така да премахнете последствията от честия прием на кафе и червено вино. Разбира се, добре е и да ограничите тези напитки и да ги пиете заедно с чаша вода, за да отмивате остатъците по емайла си.