Спални комплекти с калъфки за възглавници

Когато поръчвате спално бельо, то обикновено се дели на комплекти от различен брой части. Основните неща, които се включват в тях са:

Долен чаршаф. Той покрива първият слой на леглото директно върху матрака или върху протектора. Може да завършва с еластична лента по краищата за по-плътно прилягане. Тя предотвратява изхлузване посред нощ. Когато оправяте леглото си се уверете, че ъглите са добре подвити плътно около матрака. Ако не е с такава лента, то изберете размер, които да позволява лесно да го подпъхнете, така че да стои на мястото си безпроблемно. Най-често долните чаршафи са едноцветни, но все по-често се срещат и такива с разнообразни принтове.

Горните чаршафи (наричани още калъфи за завивки) са специално създадени да предпазят завивките ви от износване. Обикновено съответстват на цвета на долния чаршаф, но може да са и в друг стил, за да радват повече окото и да подобрят цялостната визия на спалнята. Калъфите за спални се предлагат в два варианта в зависимост от вашите предпочитания – един голям, съответстващ на размерите на вашето легло или два единични.

Калъфки за възглавници. Целта им е да предпазят възглавниците ви от захабяване и замърсяване. Могат да бъдат едноцветни, в тон със останалите части от спалното ви бельо, или да са шарени като засилват ефекта на целия комплект. Комплектите за единично легло включват една калъфка, а тези за спалня – две. Имайте го в предвид, особено ако сте от любителите на много възглавници, за да прецените какво е точното количество за вас и евентуално да си поръчате допълнителни бройки.

В някои от комплектите вместо горен чаршаф можете да изберете олекотена завивка. Това е за предпочитане, когато държите да имате всичките си компоненти в определен десен или с някакъв по-специфичен принт или когато не използвате калъфи за завивките. Също така е удачен избор за летните ви варианти, ако сте по-зиморничави. Минималната дебелина на покривалото позволява лесната му поддръжка и пране, както и бързо съхнене.